Дома Здравје Причини зошто цвеклото треба да биде во вашата чинија: богато со хранливи...

Причини зошто цвеклото треба да биде во вашата чинија: богато со хранливи материи и нискокалорично

541
0

Покрај сите здравствени придобивки, цвеклото е и многу вкусно, па дефинитивно ќе најдете место за него во вашата чинија.
Цвеклото, покрај тоа што ја разубавува вашата чинија, е многу хранливо и преполно со есенцијални витамини, минерали и растителни соединенија.

Цвеклото може да се пофали со импресивен нутритивен профил. Има малку калории, но изобилува и со вредни витамини и минерали. Особено е богато со фолати, витамин кој игра клучна улога во растот, развојот и здравјето на срцето. Тие исто така содржат добра количина на манган, кој е вклучен во формирањето на коските, метаболизмот на хранливи материи, функцијата на мозокот и многу повеќе. Покрај тоа, тие имаат висока содржина на бакар, важен минерал потребен за производство на енергија и синтеза на одредени невротрансмитери.

Крвен притисок
Цвеклото може да предизвика ефекти за намалување на крвниот притисок како резултат на високата концентрација на нитрати во овој корен зеленчук. Во вашето тело, нитратите во исхраната се претвораат во азотен оксид, молекула која ги шири крвните садови и предизвикува намалување на нивото на крвниот притисок, пишува Healthline.

Здравје на дигестивниот систем
Цвеклото позитивно влијае и на дигестивниот систем. Една чаша цвекло содржи 3,4 грама влакна, што го прави цвеклото одличен извор. Влакната го заобиколуваат варењето и патуваат до дебелото црево, каде што ги хранат добрите цревни бактерии.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име