Дома Твој готвач Велат дека е најдобриот појадок на светот – лесен е за подготовка,...

Велат дека е најдобриот појадок на светот – лесен е за подготовка, а вкусот ги воодушевува сите што ќе го пробаат

365
0

Велат дека е најдобриот појадок на светот – лесен е за подготовка, а вкусот ги воодушевува сите што ќе го пробаат.

Најдобриот појадок „за носење“!

Секој ден, на многумина од нас ни останува бајат леб со кој често не знаеме што да правиме. Ако не заврши во тостерот, најчесто се користи за правење тост, што многу луѓе го обожаваат, но лошата страна е што е премногу мрсен.

Ова популарно јадење може да се направи на малку поинаков начин и без вишок маснотии бидејќи не се пржи во длабоко масло, туку се пече во рерна. Тостовите со сирење печени во рерна се брз, евтин и вкусен појадок што вашето семејство ќе го обожава. Најдоброто е што можете да направите разни комбинации, па можете да додадете ситно сечкана шунка, свински филети, сушено свинско месо или што и да сакате во смесата со сирење. Кога ќе се испечат, можете да ги наросите со малку рендано сирење, или не морате. Најдобро одат со чаша јогурт.

Рецепт за печени лебчиња со сирење во рерна. Ќе бидете изненадени колку лесно се прават , а вкусот е фантастичен.

Состојки:

– 8 парчиња бајат леб
– 300 г сирење
– 2 јајца
– 200 мл млеко

Подготовка:

Исечете го лебот на парчиња со средна дебелина. Во длабока чинија изматете 2 јајца, потоа додадете го сирењето, кое е згмечено за да се направи компактна маса. Ако користите постаро сирење, можете да додадете малку млеко, само колку да добиете еднолична смеса со која ќе ги наполните парчињата. Потопете го лебот во чинија со млеко, но внимавајте да не го натопите премногу, буквално само ставете го и превртете го во чинијата, а потоа наредете ги натопените парчиња на плех за печење со хартија за печење. Врз секое парче ставете ја претходно подготвената смеса од сирење и јајца со лажица. По желба, во оваа смеса можете да додадете сечкана шунка или што и да сакате. Ставете сè во рерна и печете 15 до 20 минути на 200 степени додека кората не добие златно-жолта боја. Кога тостовите ќе бидат готови, можете да ги посипете со малку рендано сирење ако сакате и вратете ги во топлата рерна само колку да се стопи сирењето. Сервирајте со чаша јогурт или кисело млеко.

Уживајте!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име