Дома Здравје Што укажува тресењето на рацете како симптом?

Што укажува тресењето на рацете како симптом?

8885
0

Што укажува тресењето на рацете како симптом?

Треперењето на рацете како симптом може да се појави епизодно поради зголемен стрес или треска. Меѓутоа, ако се јавува често, тогаш тоа може да биде показател за други состојби.


Тремор на рацете е многу непријатен симптом кој ретко е болен, но го спречува нормалното функционирање во извршувањето на секојдневните активности. Ова може да се случи како последица на моменталната ситуација, а може да укажува и на сериозни состојби. Во секој случај, овој симптом не е занемарлив.


Зошто треперењето на рацете е симптом?
Тремор на раката или тремор, како што медицински се нарекува, значи тресење предизвикано од спазам (контракција) на антагонистичките мускули (тие се спротивставуваат на одредено движење). Треперењето на рацете може да биде физиолошка реакција на телото на силен страв, замор, хипотермија, труење со алкохол или голем број сериозни болести.

Постојат неколку видови на потреси:
Фокален треморЗафаќа само една анатомска област (раце, глава или вилица),
Тремор на сегментот Вклучени се два или повеќе соседни делови од курсот (Тремор на рацете и главата),
ХемитреморТреперењето се шири на неколку делови од телото на едната страна,
Генерализиран треморТреморот е широко распространет и истовремено ги опфаќа нозете, рацете, главата, јазикот и гласот.


Треперењето на рацете како симптом може да се појави при мирување или во движење; може да биде благ, умерен, силен или тежок; стекнати или наследени. Треперењето на рацете може да се појави како единствен симптом или со присуство на други невролошки симптоми.

Кои се можните причини за треперење на рацете како симптом?
Физиолошките потреси се поврзани со замор, раздразливост, треска, тешка физичка работа, при земање одредени лекови, кафе, алкохол и пушење. Кога ќе се елиминира основната причина за треморот, тресењето престанува. Овој тремор може да се појави поради повеќе причини.


Нарушувања на ендокриниот систем
Кога нивото на тироидните хормони е покачено, лицето често доживува треперење на рацете како симптом. Покрај тоа, може да дојде до губење на тежината со зголемен апетит, мускулна слабост, кожата може да стане влажна, пациентот станува нерасположен, премногу емотивен, а пулсот се зголемува.


Кога некое лице страда од дијабетес, при нагло намалување на нивото на гликоза во крвта, не само тремор на рацете, туку и заматување на свеста или несвестица може да се набљудува. Затоа е важно пациентите со дијабетес да не прескокнуваат оброци.

Метаболички нарушувања
Треперењето на рацете може да се појави на млада возраст и во овој случај може да се работи за болеста Вилсон-Коновал. Проблемот се јавува поради нерамнотежа на бакар во телото, кој почнува да се појавува во ткивата на органите, нарушувајќи го нивното здравје.


Болести на кардиоваскуларниот систем
Пациентите кои страдаат од висок крвен притисок може да доживеат треперење на рацете кога нивниот крвен притисок ќе скокне.


Треперење на рацете како симптом на болести на нервниот систем
Паркинсоновата болест е бавно прогресивна невролошка болест која најчесто се јавува кај постари луѓе. Точната причина за оваа болест сè уште не е јасна. Кај Паркинсоновата болест, треперењето на рацете како симптом најпрво се појавува за време на одмор, а на крајот се јавува тремор на главата.

Треморите стануваат посилни со возбуда и физичка активност. Покрај тоа, лицето исто така доживува мускулна слабост, постепено опаѓање на когнитивните способности (размислување, читање, расудување), губење на меморијата и депресија. За жал, оваа болест сè уште е неизлечива, но постојат методи на лекување кои значително го подобруваат текот на болеста.

Лезиите на малиот мозок како резултат на рак, траума или мозочен удар може да предизвикаат тремор на рацете. Покрај треморите, нарушена е координацијата на одењето и движењата.


Есенцијален тремор
Оваа состојба често се меша со Паркинсонова болест. Се работи за наследна болест на нервниот систем кај која има тремор на рацете со умерен интензитет кој се јавува при движење и постепено напредува. Болеста започнува во средна возраст, не влијае на другите функции на телото или менталните способности и меморијата.


Болести на мускулно-скелетниот систем
Во некои случаи, остеохондрозата на цервикалниот ‘рбет може да доведе до тремор и вкочанетост на рацете.

Автоимуни болести
Треперењето на рацете како симптом на мултиплекс склероза е многу честа појава. Во овој случај, тремор се јавува и во други делови од телото.


Тремор на рацете може да се појави и поради труење со токсични материи или како несакан ефект од земање одредени лекови.

Газирана минерална вода е еден од оние пијалоци за кои кружат различни приказни


Дијагноза и третман
За дијагноза, пациентите се упатуваат на невролог, а по потреба е вклучена и консултација со кардиолог, ендокринолог или психотерапевт. Во зависност од причината за треперењето на рацете, зависи и терапијата на која лекарите ќе пристапат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име