Дома Здравје Што предизвикува болка во вилицата?

Што предизвикува болка во вилицата?

1159
0

Што предизвикува болка во вилицата?

Болката во вилицата, која понекогаш може да се прошири и на други делови од лицето, е еден од најчестите проблеми со кои се соочуваат луѓето.

Што може да предизвика болка во вилицата?

Болката во вилицата може да биде предизвикана од инфекција на синусите, забоболка, проблеми со крвните садови или нервите и неколку други причини.
Сепак, повеќето болки во вилицата се предизвикани од нарушување на темпоромандибуларниот зглоб.

Овој проблем обично не бара итна медицинска помош, но понекогаш може да укаже на нешто посериозно што бара итно лекување.

Болката во вилицата може да биде последица на физички повреди, оштетување на нервите или крвните садови, инфекции….

Нарушувањето на темпоромандибуларниот зглоб влијае на коските, зглобовите и мускулите одговорни за движењето на вилицата и може да предизвика болка и непријатност.

Тоа е релативно чест проблем и обично поминува сам по себе – без медицински третман, иако во некои ситуации може да биде неопходен третман.

СИМПТОМИ

Проблемот со ресичките понекогаш може да предизвика главоболки
Проблемот со ресичките понекогаш може да предизвика главоболки фото: : Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia
болка во лицето и вилицата
сопирање на вилицата
чкртање заби
стискање заби
тешкотии при џвакање или отворање на устата
чувство на печење во устата
чувствителност на забите

Траума

Скршена вилица: Ова може да биде резултат на пад или удар во лицето.
Изместена вилица: Ова може да биде резултат на премногу широко отворање на устата, на пример при зевање.
Стоматолошка хирургија: Може да предизвика болка во вилицата и понекогаш е потребно подолго време да се опорави од процедурата.

Како да препознаете скршена или изместена вилица?

Мелење и стискање на забите

Многу луѓе ги чкртаат забите додека спијат или во моменти на емоционален стрес. Овој проблем е познат како бруксизам и може да доведе до значително оштетување на забите и болка во вилицата.

Артритис

Остеоартритисот, како и другите видови на артритис, може да предизвика абење и кинење на мазниот интерфејс помеѓу зглобовите и на крајот самите коски. Како резултат на тоа може да се појави и болка во коските.

Стоматолошки интервенции

Болестите на непцата, шуплините, празнините на забите, оштетените заби и апсцесите може да предизвикаат болка во вилицата.

Невропатска болка

Овој тип на болка се јавува кога нервите се оштетени и испраќаат сигнал за болка до мозокот. Симптомите можат да бидат континуирани, а понекогаш се појавуваат само од време на време.

Васкуларни состојби

Понекогаш проблем со васкуларниот систем може да доведе до болка во вилицата. Ова се однесува на темпорален артеритис или гигантски клеточен артеритис, како и на ангина.

Кај темпоралниот артеритис, артериите од двете страни на главата – во пределот на слепоочницата – стануваат воспалени, што доведува до главоболки и болка во вилицата. Исто така, во такви ситуации може да се случи да биде загрозен и видот.

Ангина може да се развие кога срцето не добива доволно крв богата со кислород, обично поради блокада на коронарната артерија. Може да предизвика болка во градите, како и болка во вилицата. Лицето кое има ангина исто така е изложено на ризик од срцев удар.

Остеомиелитис

Во ретки случаи, инфекцијата наречена остеомиелитис може да влијае на коската на вилицата и сродните ткива. Ова е ретка компликација Доверлив извор од стоматолошка хирургија.

Тензиски главоболки

Истражувањата покажаа дека некои луѓе со болка во темпоромандибуларната вилица имаат и главоболки , но истражувањата не беа во можност да одредат дали постои поврзаност помеѓу двата проблеми.

Постојат и други проблеми кои исто така можат да предизвикаат болка во вилицата.

нарушувања на плунковните жлезди
стрес, замор и недостаток на сон
автоимуни состојби, како што е лупус
опструктивна ноќна апнеја
фибромијалгија
синузитис
инфекции на увото
одредени психички проблеми

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име