Дома Здравје Што открива абдоминалниот ултразвук: Кои промени се видливи, а кои не

Што открива абдоминалниот ултразвук: Кои промени се видливи, а кои не

704
0

Што открива абдоминалниот ултразвук: Кои промени се видливи, а кои не

Може да се случи абдоминалната аорта да е во ред со години и наеднаш да се појави аневризма, која може да биде многу опасна.

Абдоминалниот ултразвук може да покаже многу, но не се гледаат сите органи и не може секогаш да се забележат сите промени.

„Има ситуации кога имаме изоехоични промени на црниот дроб, што во превод значи дека промените не се видливи, изгледаат како ткиво на црниот дроб, но тоа се ретки случаи. Можеме да видиме, односно со ултразвучен преглед на црниот дроб промени како што се цисти, хемангиоми, некои калцификати на црниот дроб, може да видиме и промени на жолчното кесе, како полипи, камења или талог во жолчното кесе. Сето тоа може да се види со ултразвучен преглед“, изјави радиологот д-р Владимир Синички во емисијата „РТС Ординација“ . Тој додава дека панкреасот понекогаш потешко се гледа, ако пациентот не е добро подготвен и ако има многу гасови.

Д-р Синицки објаснува и дека некои шупливи органи како желудникот, тенкото и дебелото црево не можат да се видат со абдоминален ултразвук.

Со овој преглед јасно се гледа и абдоминалната аорта. Особено кај постари пациенти, кои имаат хипертензија, многу е важно дали имаат аневризма на абдоминалната аорта, односно проширување на голем крвен сад во желудникот. Доколку имаат аневризма, тоа може да доведе до пукање на крвниот сад, односно пукање, што е многу опасно и може да доведе до фатални последици.

Може да се случи абдоминалната аорта да е добра со години и наеднаш да се појави аневризма.

Радиологот објасни дека тоа може да се случи кај пациенти кои имаат висок крвен притисок и дека им се советува еднаш годишно да прават ултразвучен преглед на абдоменот.

При ултразвучен преглед на абдоменот најпрво се стартува црниот дроб, се мери големината на црниот дроб и се проверува дали има промени во него. Потоа се испитува жолчното кесе и се проверува дали има полипи, талог или други промени. Ако има рак, може да се види со ултразвук. Исто така, може да се види слезината и дали има хемангиоми, цисти или зголемување на слезината.

„Ултразвучниот преглед на простатата е само еден од прегледите што ги прават уролозите. Како рентгенолози можеме да видиме дали има фокални промени, дали има хиперплазија на простата, односно зголемување на простатата и после тоа да го советуваме пациентот доколку има потреба да оди на подетален уролошки преглед“, објасни др. Синицки.

Докторот објаснува дека е добро кога лекарскиот извештај вели дека нема фокални лезии, тоа значи дека нема патолошки промени на ниту еден орган. Доколку се случи да има фокална лезија, тогаш се испитува за каква промена се работи, дали е бенигна или малигна.

На прашањето дали личноста со зголемена абдоминална аорта доживува посилни пулсирања на средината на стомакот, радиологот д-р Владимир Синицки рече дека пулсирањата се важен симптом и советува дека, доколку некој чувствува посилни пулсирања во пределот на стомакот, да оди на ултразвучен преглед на абдоменот и проверка на големината на абдоминалната аорта и нејзините ѕидови.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име