Дома Здравје Што може да открие папокот за вашето здравје?

Што може да открие папокот за вашето здравје?

500
0

Што може да открие папокот за вашето здравје?

Папоко на стомакот е лузна што е предизвикано од сечење на папочната врвца. Сепак, може да обезбеди вреден увид во здравјето на една личност.

Во продолжение прочитајте што може да открие папокот за вашето здравје, пишува Times of India.

Инфекција

Црвеноста, отокот и болката во пределот на папокот може да укажат на инфекција.

Бројни патогени, вклучително и габи и бактерии, можат да навлезат во папокот и да предизвикаат воспаление, што доведува до инфекција.

Ако инфекцијата не се лекува, може да се прошири на други делови од телото и да доведе до посериозни здравствени проблеми.

Кила

Хернијата на абдоминалниот ѕид е чест здравствен проблем во кој абдоминалните органи паѓаат преку природен или стекнат отвор на абдоминалниот ѕид.

Акумулацијата на течност во абдоменот може да укаже и со испакнат папок.

Омфалитис

Најчесто се јавува кај бебиња. Многу симптоми, вклучително и црвенило, оток и празнење од папокот, можат да бидат предизвикани од оваа болест.

Нелекуваниот омфалитис може да резултира со сериозни несакани ефекти, како што е сепса, потенцијално фатална болест која се јавува кога инфекцијата се шири низ телото.

Гранулома на папокот

Ова нарушување предизвикува оток и црвенило на ткивото околу папокот кај новороденчиња и мали деца.

Доколку не се лекува може да дојде до инфекција, а може да предизвика и непријатност поради што лекарот ќе биде принуден да изврши дренажа.

Како треба да се негува папокот?

Честото миење на папокот го намалува ризикот од инфекција.

Можете да ги отстраните бактериите и нечистотијата со благ раствор од сапун и вода.

Одржувањето на папокот сув е клучно, особено по капењето, бидејќи тоа помага да се спречи растот на бактериите во топла, влажна средина.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име