Дома Здравје ШТО МОЖЕ ДА ОТКРИЕ АНАЛИЗАТА НА ЕКГ А ШТО НЕ?

ШТО МОЖЕ ДА ОТКРИЕ АНАЛИЗАТА НА ЕКГ А ШТО НЕ?

3656
0

ШТО МОЖЕ ДА ОТКРИЕ АНАЛИЗАТА НА ЕКГ А ШТО НЕ?

Кога одите на преглед на срцето, една од основните анализи што ќе ве побара кардиологот е ЕКГ (електрокардиограм). Сите сме слушнале за тоа, но дали навистина знаеме точно за што служи и што вели таа важна анализа.

За важноста на ЕКГ во дијагнозата на срцевите заболувања разговараме со проф.д-р Петра Оташевиќ, директор на Клиниката за кардиологија на Заводот за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“.

  • ЕКГ е основната метода што ја користиме во кардиологијата и рутински се изведува речиси при секој контакт со пациент. Самото ЕКГ ја снима електричната активност на срцето. Овој метод ни овозможува најпрво да видиме дали срцевиот ритам е редовен или дали има некаква аритмија, како и дали има некакво нарушување во спроведувањето на електричните импулси низ срцето. ЕКГ-то може да ни покаже и дали има задебелување или проширување на една од срцевите шуплини (прекоморите и коморите), дали има воспаление на срцевата кеса или на самиот срцев мускул. Понатаму, кај пациенти со болка во градите, ЕКГ-то може да ни каже дали се работи за акутен миокарден инфаркт или не – објаснува проф.д-р Оташевиќ.

За жал, посочува нашиот соговорник, ЕКГ-то не може секогаш да покаже дали има стеснување на крвните садови на срцето кај пациенти кои немаат никакви поплаки во моментот на прегледот.

  • Затоа кардиолошкиот преглед започнува со ЕКГ, но не завршува тука – нагласува д-р Оташевиќ.

Најчести причини за ЕКГ анализа

аритмии

хипертензија

болка во градите

Што може да се открие со ЕКГ

тип на аритмија

прединфарктна состојба

задебелување на срцевиот мускул

Што не може да открие ЕКГ?

стеснување на крвните садови

миокардитис

валвуларна болест, па се прави стрес тест, особено кај пациенти кои се жалат на болка во градите

Електрокардиографијата се изведува со поставување на четири електроди на зглобовите на рацете и нозете, а останатите шест, кои се во форма на вакуум пумпи, на точно одредени места на градите на пациентот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име