Дома Здравје Што е тремор и како се класифицираат видовите на тремор?

Што е тремор и како се класифицираат видовите на тремор?

806
0

Што е тремор и како се класифицираат видовите на тремор?

За да се утврди причината за треморот, а со тоа и најдобрите опции за третман, неопходно е да се знае типот на тремор што го имаме.

Тремор е неволна, донекаде ритмичка, мускулна контракција и релаксација што вклучува осцилации или грчеви на еден или повеќе делови од телото. Тоа е најчестото од сите неволни движења и може да ги зафати рацете, рацете, очите, лицето, главата, гласните набори, трупот и нозете. Повеќето потреси се јавуваат во рацете. Кај некои луѓе, треморот е симптом на друго невролошко нарушување.

Проценка на тремор
Кога проценува некој со тремор, како што се тресење на прстите или рацете, неврологот ќе поставува прашања за тоа што го прави потресот подобар или полош, дали некој во семејството имал тремор и какви било други симптоми кои би можеле да дадат индиции за причината.

Користејќи ја оваа историја и по физичкиот преглед, невролозите ќе ги искористат сите информации што ги собрале за да го поделат треморот во една од неколкуте категории. Секоја категорија е поврзана со различни видови на болести, а со тоа и со различни видови третмани.


Опишувајќи потреси
Постојат неколку термини кои се користат за опишување на потреси. Многу од нив се засноваат на тоа дали дејствијата (движењата) го влошуваат треморот.

Првиот симптом на висок крвен притисок се јавува во сон: Никој не обрнува внимание на овој безопасен знак

Тремор во мирување: тремор што е присутен при мирување
Акционен тремор: тремор што се јавува кога се поместува дел од телото
Намерен тремор: Тремор при намерни движења
Кинетички тремор: тремор што се јавува при доброволно движење
Специфични тремори: Тремори кои се јавуваат само со одредени дејства
Изометриски тремор: тремор што се јавува кога дел од телото не се движи, но мускулите се напнати. Пример кој често се користи е тресење на рацете за време на склекови кога се држи положбата.
Постурален тремор: тремор што се јавува кога дел од телото се држи против гравитацијата (кога рацете се држат директно пред телото).


Класификација на потреси во категории
Ако типот на тремор е правилно класифициран , може да помогне да се добие вистинскиот тип на третман за нашата состојба. Класификациите на тремор се како што следува:
Физиолошки тремор

Секој има физиолошки тремор, иако тоа обично не е многу забележливо. Ова е треперењето што можеби сте го забележале кога ги продолжувате раката и прстите. Може да стане позабележителен (со што станува „зголемен физиолошки тремор“) поради анксиозност, замор, стимуланси како кофеин, треска, откажување од алкохол, низок шеќер во крвта, некои лекови и многу повеќе. Зголемениот физиолошки тремор исчезнува кога ќе исчезне неговата основна причина.

Есенцијален тремор
Есенцијалниот тремор погодува до шест проценти од населението. Овој тремор напредува многу бавно и обично се зголемува со возраста, особено кај луѓето постари од 60 години . Рацете обично се најпогодени. Ова е акционен тремор , што значи дека е најизразен секогаш кога некој се обидува да ги искористи рацете за да направи нешто . Бидејќи треперењето се јавува кога правиме нешто, тоа може да доведе до непријатни проблеми како што се излевање на кафе и повреди при бричење.


Овој тремор се влошува и со емоции, стрес или физичка исцрпеност, а понекогаш се подобрува ако се испие малку алкохол.

Есенцијалниот тремор често се јавува кај семејствата, но не е пронајден единствен ген кој го објаснува нарушувањето. Спорно е кој дел од мозокот е вклучен во есенцијалниот тремор, иако некои веруваат дека веројатно е зафатен малиот мозок или таламусот.

Паркинсонов тремор
Паркинсонов тремор е најзабележлив кога рацете се во мирување . Се опишува како тремор со „тркалање апчиња“, бидејќи се чувствува како пилулата да се тркала меѓу палецот и прстите на раката. Може да бидат вклучени и нозете, брадата и телото.

Како и другите тремори, Паркинсоновата треперење може да се влоши со стрес . И покрај името, Паркинсоновата тремор не е секогаш предизвикана од Паркинсонова болест , туку може да биде предизвикана и од други невродегенеративни нарушувања, лекови, инфекции и токсини. Ако треморот е предизвикан од Паркинсонова болест, тој обично започнува повеќе на едната страна од телото отколку на другата страна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име