Дома Здравје Што е вирусот Коксаки и како се лекува? Се пренесува со валкани...

Што е вирусот Коксаки и како се лекува? Се пренесува со валкани раце, а ова се СИМПТОМИТЕ поради кои треба да одите на лекар

985
0

Што е вирусот Коксаки и како се лекува? Се пренесува со валкани раце, а ова се СИМПТОМИТЕ поради кои треба да одите на лекар

Симптомите на коксаки се слични на оние на грипот и обично исчезнуваат без третман

Коксаки вирусите се дел од ентеровирусното семејство на вируси (кое исто така вклучува полиовируси и вирусот на хепатитис А) кои можат да живеат во човечкиот дигестивен тракт.

Вирусите може да се шират од човек на човек , обично на неизмиени раце и површини контаминирани со измет, каде што можат да живеат неколку дена.

Во повеќето случаи, инфекциите со коксаки вирусот предизвикуваат благи симптоми слични на грип и поминуваат без третман. Но, во некои случаи, тие можат да доведат до посериозни инфекции, пишува Kidshealth.org

Кои се знаците и симптомите на инфекција со вирусот Коксаки?

Вирусот Коксаки може да предизвика широк спектар на симптоми. Околу половина од децата со инфекција немаат симптоми. Други ненадејно развиваат висока температура, главоболка и болки во мускулите, а некои имаат и болки во грлото, непријатност во стомакот или гадење.

Детето со инфекција со вирусот Коксаки може едноставно да се чувствува жешко, но да нема други симптоми. Кај повеќето деца, треската трае околу 3 дена, а потоа исчезнува.

Вирусите Коксаки можат да предизвикаат симптоми кои влијаат на различни делови од телото, вклучувајќи:

Со вирусот Коксаки, црвените плускавци често се појавуваат на рацете, стапалата и устата, грлото и јазикот, непцата, тврдото непце, внатрешната страна на образите, дланките и стапалата. Можат да се појават и на задникот.

Херпангина, инфекција на грлото, предизвикува црвени плускавци и рани на крајниците и мекото непце, месестиот заден дел на покривот на устата.

Хеморагичниот конјунктивитис, инфекција која ги зафаќа белките на окото, обично започнува со болка во очите, брзо проследена со црвени, насолзени очи со оток, чувствителност на светлина и заматен вид.

Повремено, коксаки вирусите може да предизвикаат посериозни инфекции кои можеби ќе треба да се третираат во болница, вклучувајќи:

  • вирусен менингитис, инфекција на мембраните кои го опкружуваат мозокот и ‘рбетниот мозок, енцефалитис, мозочна инфекција, миокардитис, инфекција на срцевиот мускул

Мајките можат да ја пренесат инфекцијата на своите новороденчиња за време или веднаш по раѓањето. Бебињата се повеќе изложени на ризик од сериозни инфекции, вклучувајќи миокардитис, хепатитис и менингоенцефалитис (воспаление на мозокот и менингите). Кај новороденчињата, симптомите може да се развијат во рок од 2 недели по раѓањето.

Дали инфекциите со коксаки се заразни?

Вирусите Коксаки се многу заразни. Тие можат да се шират од човек на човек на неизмиени раце и контаминирани површини. Тие можат да се шират и преку капки течност кои се распрснуваат во воздухот кога заразеното лице кива или кашла.

Ако има избувнување во заедницата, ризикот од инфекција со вирусот Коксаки е најголем кај доенчињата и децата на возраст под 5 години. Вирусот лесно се шири во групни услови како што се училишта, центри за згрижување деца и летни кампови. Луѓето се најзаразни првата недела кога се болни.

Во постудените клими, епидемиите најчесто се случуваат во лето и есен, но тропските делови од светот ги имаат во текот на целата година.

Како се лекуваат инфекциите со коксаки?

Во зависност од видот на инфекцијата и симптомите, лекарот може да препише лекови кои ќе му помогнат на вашето дете да се чувствува поудобно. Бидејќи антибиотиците делуваат само против бактерии, тие не можат да се користат за борба против инфекција со вирусот Коксаки.

Можете да дадете ацетаминофен или ибупрофен за ублажување на мала болка. Ако треската трае подолго од 24 часа или ако вашето дете има симптоми на посериозна инфекција со вирусот Коксаки, јавете се кај вашиот лекар.

Повеќето деца со едноставна инфекција со вирусот Коксаки целосно се опоравуваат по неколку дена без потреба од медицински третман.

Дете кое има треска без никакви други симптоми треба да се одмора во кревет или да си игра тивко во затворен простор. Понудете многу течности за да спречите дехидрација.

Колку долго траат инфекциите со коксаки?

Должината на инфекцијата може да варира од 24 часа до 7 дена. Температурата обично поминува по 3 дена. Болеста на рацете, стапалата и устата обично трае 2-3 дена, но може да трае и до 7 дена. Заздравувањето на вирусниот менингитис може да трае 3-7 дена.

Кога треба да се јавите на лекар?

Веднаш јавете се на лекар ако вашето дете има некој од овие симптоми:

треска повисока од 38°C за бебиња под 6 месеци и повисока од 38,8°C за постари деца

слаб апетит

проблеми со хранењето

повраќање

дијареа

отежнато дишење

конвулзии

невообичаена поспаност

болка во градите или стомакот

рани на кожата или во устата

силна болка во грлото

силна главоболка, особено со повраќање, конфузија или невообичаена поспаност

сопирање на вратата

црвени, отечени и насолзени очи

болка во еден или двата тестиси

Дали може да се спречат инфекции со вирусот Коксаки?

Не постои вакцина за да се спречи инфекција со вирусот Коксаки. Миењето на рацете е најдобрата заштита. Потсетете ги сите во вашето семејство да ги мијат рацете добро и често, особено по користење на тоалет, по менување пелени, пред јадење и пред подготовка на храна. Заедничките играчки во центрите за згрижување деца треба често да се чистат со средство за дезинфекција бидејќи вирусот може да живее на овие предмети.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име