Дома Здравје Што е астигматизам и кои се неговите симптоми?

Што е астигматизам и кои се неговите симптоми?

1663
0

Што е астигматизам и кои се неговите симптоми?

Астигматизмот е честа болест на очите и ги погодува сите возрасти, но најчесто се манифестира кај децата. За да се реагира на време, важно е да се знаат симптомите на астигматизам.

Накратко, астигматизмот е неправилно фокусирање на видот. Луѓето со астигматизам го гледаат светот како да гледаат во задниот дел од лажицата. Токму затоа вообичаените симптоми на астигматизам се заматен вид со нарушувања, намалена визуелна острина и поделена слика. Доколку забележите некој од симптомите, задолжително консултирајте се со лекар.

Што е астигматизам?
Астигматизам е промена на идеалната сферична форма на рожницата или леќата во окото. Рожницата е надворешниот дел на окото зад кој, пред стаклестото тело и пред зеницата, се наоѓа природната леќа. Секоја слика што ја гледаме мора да помине низ рожницата и леќата. Сликата не може да стигне на вистинското место (на мрежницата) преку изменетиот облик, а лицето со астигматизам гледа заматен свет. Во зависност од степенот и формата на болеста, некои делови од сликата остануваат јасни, додека други се искривени.

Кои се симптомите на астигматизам?
Кај возрасните, симптомите се како што следува:

заматен вид со изобличувања
поделена слика
намалена визуелна острина
замор на очите
насолзени очи
главоболка по напрегање на очите
постојаната потреба за кривогледство за да се фокусира сликата
Кога станува збор за децата, симптомите на астигматизам не надминуваат 1 диоптрија и во овој случај болеста се смета за физиолошка бидејќи е предизвикана од нерамномерниот раст на структурите на очното јаболко. Кај децата, симптомите се како што следува:

честа главоболка, особено во предниот дел
одбивање да гледате фотографии
вртоглавица по визуелен стрес
одбивање да чита и пишува или очигледна непријатност во тие процеси
Бидете свесни дека детето никогаш нема да се жали на оштетување на видот бидејќи не е сигурно каква е нормалната слика.

Кои се причините за астигматизам?
Најчесто, астигматизмот е вроден и наследен. Ако родителите или крвните сродници имаат проблеми со видот, тогаш веројатноста за наследување на астигматизам е многу голема. Кога станува збор за бебиња со генетски предиспозиции, неопходно е да се консултирате со очен лекар на секои 2 месеци. Стекнатиот астигматизам е многу редок, но може да се развие поради следниве причини:

траума на лицето
деформитети на леќите кои можат да се појават поради Марфанов синдром, стареење, глауком и катаракта
тешки заболувања на забите и горната вилица
За да ја спречите болеста, веднаш штом ќе ги забележите симптомите, треба да се консултирате со офталмолог. Исто така, многу е важно да се одржува хигиената на очите (секогаш да се отстранува шминката), да се користи умерено силно светло, да не се преоптоваруваат очите и да се прават вежби за очните мускули (со консултација со лекар).

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име