Дома Родители и деца Што да направите кога детето ги гризе ноктите?

Што да направите кога детето ги гризе ноктите?

487
0

Што да направите кога детето ги гризе ноктите?

Грицкањето нокти е една од оние навики што понекогаш ги развиваат малите деца. Тоа може да биде грдо, досадно, па дури и проблематично за нивното здравје. Но, како и цицањето палец, тоа обично поминува само по себе со текот на времето.

Но, што ако не е? Веројатно сите знаеме луѓе кои грицкаат нокти во зрелоста. Еве неколку совети како рано да се ослободите од оваа навика.

Се проценува дека 30 до 60 проценти од децата и тинејџерите ги грицкаат ноктите. Што предизвикува појава на навика?

Некои истражувања покажуваат дека грицкањето нокти може да има генетски фактори. Исто така, вашето дете може да ги гризе ноктите поради вниманието (иако негативно) што го добива кога вие инсистирате да престане.

Сепак, повеќето експерти сметаат дека грицкањето нокти е навика – повторувачко однесување за кое вашето дете не е ни свесно. Навиките се развиваат поради три главни причини:

Досада

Детето на кое му е здодевно може да почне да ги гризе ноктите бидејќи нема ништо поважно да прави.

Ослободување на стресот

Грицкањето нокти може да биде одговор на стресот. (Некако како да посегнувате по чоколадо.)

Релаксација

Некои деца ги цицаат палците за да им помогнат да заспијат, додека други ги гризат ноктите.

Запирање на секоја навика бара голема доза на самоконтрола. Кога станува збор за дете кое гризе нокти, ќе ви треба двојно поголема самоконтрола – ваша плус нивна. Еве неколку стратегии кои ќе ви помогнат:

Скратете ги ноктите
Вашето дете не може да гризе тоа што го нема, затоа држете ги ноктите што е можно пократки. Ова исто така осигурува дека бактериите и нечистотијата фатени под ноктите не влегуваат во телото на вашето малечко.

Децата во последно време се почесто се соочуваат со овој проблем со очите

Спомнете забавни активности кои ја уништуваат досадата
Ако вашето дете ги гризе ноктите од досада, предложете му нови активности. Книгите за боење, празни подлоги за цртање, глумење игра, патување во парк, сето тоа служат за двојна цел да се поттикне креативноста и да се остави простор за грицкање нокти.

Направете трик
Ова може да биде забавно за вашето дете. Наместо да му кажете на вашето дете да престане да ги гризе ноктите, изберете таен код што можете да го користите за да го потсетите да престане. Опциите вклучуваат специфичен збор што ќе го изговорите, допир на рамото или свиреж.

Во текот на некои денови ќе изгледа како вашето дете постојано да ги гризе ноктите и тогаш може да бидете во искушение да направите нешто што може само да ги влоши работите.

Бескрајните проповеди и предавања, викањето и казнувањето нема да го поттикнат вашето дете да престане да ги гризе ноктите. Всушност, негативното внимание може само да го направи вашето дете порешително да продолжи да ги гризе ноктите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име