Дома Здравје Чувството на замор придружено со вртоглавица често е резултат на недостаток на...

Чувството на замор придружено со вртоглавица често е резултат на недостаток на витамин

849
0

Чувството на замор придружено со вртоглавица често е резултат на недостаток на витамин

Важно е да се нагласи дека пролетниот замор не е болест, тој е збир на одредени психофизички симптоми, како што се болки во мускулите, слабост, малаксаност, болки во зглобовите, вртоглавица, несвестица, нарушување на спиењето, вели диететичарот Јасна Ивиќ Папиќ.

Чувството на замор, пропратено со поспаност, недостаток на енергија, малаксаност, промени во расположението е вообичаено во овој период од годината и главно е последица на адаптацијата на организмот на новите временски услови . Тоа не е болест, туку состојба која во голема мера е предизвикана од лошите животни навики и неправилната исхрана. Брзата храна, индустриската храна, загадувањето на околината, постојаното чувство на стрес, слабата физичка активност, кафето наместо појадокот, се некои од факторите кои го поткопуваат здравјето и не прават дополнително уморни и покрај тоа што спиевме 8 часа.

Телото го прилагодува нивото на хормоните и се јавува чувство на замор

Често, со доаѓањето на малку повисоки температури, вообичаените активности се изведуваат со поголем напор, има нарушувања во концентрацијата, па дури и промени во расположението. Експертите наведуваат дека сите овие симптоми резултираат со помала ефикасност при работа, што повторно доведува до дополнителен стрес и обем на работа.

  • Важно е да се нагласи дека пролетниот замор не е болест, тоа е збир на одредени психофизички симптоми, како што се болки во мускулите, слабост, малаксаност, болки во зглобовите, вртоглавица, несвестица, нарушување на спиењето . Во пролетта деновите стануваат подолги, телото го прилагодува нивото на хормоните и се ослободува повеќе ендорфин, тестостерон и естроген, што доведува до оптоварување на телото, кое реагира со чувство на замор – вели диететичарката Јасна Ивиќ Папиќ за порталот еКлиника. .

Недостаток на еден витамин и чувство на замор

Телото се прилагодува на температурите кои варираат во пролет, кога температурата се зголемува, крвниот притисок опаѓа, бидејќи крвните садови се шират, настанува вазодилатација. Во телото има и недостиг на доволни количини на витамини.

  • Во овие ситуации важна улога игра исхраната. Во зима се консумира појака храна, богата со масти и јаглехидрати, а се трошат повеќе калории отколку во летните месеци. Со доаѓањето на пролетта, по монотоната и недоволно урамнотежена исхрана во текот на зимата, најчеста причина за пролетен замор е недостатокот на витамин Ц. Поради недостаток на овој витамин се намалува употребата на кислород во клетките и ткивата, што доведува до слабеење на имунолошкиот систем на организмот, кој станува поподложен на инфекции. Недостатокот на витамин Ц предизвикува малаксаност и недостаток на витална енергија, а покрај витаминот Ц, во овој период од годината, значителен недостиг има и витамин Д – објаснува Јасна Ивиќ Папиќ.
  • Со недостаток на сончева енергија се намалува лачењето на серотонин, а се зголемува лачењето на мелатонин, па оттаму доаѓа чувството на поспаност, на телото му треба време да се прилагоди – прецизира Ивиќ Папиќ.

Како да се надмине чувството на замор?

Како начини за надминување на пролетниот замор, Ивиќ Папиќ советува блага физичка активност. Дури и лесната дневна прошетка ќе биде од голема корист, бидејќи после неа, како што додава Ивиќ Папиќ, ќе се чувствуваме подобро, повитално, поодморено и затоа посилно.

  • Првенствено, корекција на исхраната ќе му даде на телото поттик за физичка активност и движење. Се препорачува правилна, урамнотежена и разновидна исхрана богата со витамини, макро и микро нутриенти. Од клучно значење се и правилно распоредените оброци во текот на денот. Акцентот е на порциите со свеж зеленчук и сезонско овошје – вели Јасна Ивиќ Папиќ.

Што не прави да се чувствуваме уморни?

Важно е да го ослободиме организмот од внесот на тешка и масна храна, да се заживееме со лесно сварлива храна. Доволно внесување течности и свежо цедени сокови од овошје и зеленчук ќе му даде на телото дополнителна енергија, ќе ја врати силата и ќе го заживее телото. Препорачливо е да се остане на сонце, вели Јасна Ивиќ Папиќ.

  • Добро е денот да го започнете со лесни вежби за истегнување, вода и здрав појадок. Кафето консумирајте го само после половина час до еден час по појадокот, доколку сакате, иако се препорачува наместо кафе тоа да биде чај. Првото нешто што му го правите на телото е да пиете кафе, пред вода и појадок. На овој начин го отежнуваме нормалното функционирање – вели Ивиќ Папиќ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име