Дома Здравје Црвени очи – Конјунктивитис

Црвени очи – Конјунктивитис

773
0

Конјунктивитис – црвени очи

Конјунктивитисот е една од најчестите инфекции во пределот на очите.

Оваа состојба е главно безопасна, но сепак непријатна поради чешањето и очните болести кои ја придружуваат.

Пред да ја допреме оваа тема во целина, ќе се позанимаваме малку со анатомијата и делот од окото наречен конјунктива.

Што е конјунктива?

Конјунктивата е вид на мукозна мембрана која ја покрива внатрешната површина на очните капаци и склерата до ирисот или рожницата.

Тој го претставува најизложениот дел од окото на надворешната средина и надворешните фактори.

Неговата улога е да го подмачкува окото, делумно да произведува солзи и да го заштити окото од надворешни фактори.

Кога некои од надворешните фактори ќе дојдат во контакт со конјунктивата, може да дојде до нејзино воспаление или конјунктивитис.

Што предизвикува конјунктивитис?

Постојат неколку различни фактори кои можат да доведат до конјунктивитис, но најчести се:

вирус,

бактерија,

хемиски агенси,

алергени,

леќи,

повреди,

Страно тело кое предизвикало физичко оштетување,

Габичните паразити се ретки…

Сепак, најчеста причина за конјунктивитис се вируси, бактерии, хемикалии, агенси или разни алергени.

Често се случува конјунктивитис да се развие по повреда на окото.

Кои се најчестите симптоми на пациентите со конјунктивитис?

Оваа очна инфекција има неколку универзални симптоми и не е лесно да се открие причината за нејзиното појавување.

Најчестите симптоми на конјунктивитис се:

Црвени очи, обично едно, но може да биде и едното и другото

Горење и пецкање во окото што предизвикува заболеното око да се чеша и трие,

Чувство како да има некое туѓо тело во окото кое не може да се отстрани,

Исцедок од окото кој може да биде бистар и проѕирен или густ и гноен. Кога исцедокот е густ и жолтеникав, може да формира жолтеникава леплива кора. Оваа краста доведува до отежнато отворање на окото, особено наутро по будењето.

Може да се појави оток на очните капаци.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име