Дома Здравје Холестерол и триглицериди…

Холестерол и триглицериди…

744
0

Холестеролот е важен за нормално функционирање на организмот.

Кога внесуваме повеќе калории отколку што можеме да ги искористиме, триглицеридите се зголемуваат.

Холестеролот и триглицеридите се видови масти – липиди и се незаменлив дел од анализата на крвта.

Тие се прават преку стандардна биохемиска лабораторија со земање крв од вена.

Нивната зголемена вредност е особено важна доколку сте пушач, сте дебели, страдате од кардиоваскуларни заболувања, дијабетес итн.

Што е холестерол?

Холестеролот е составен дел на секоја наша клетка.

Тоа е важно бидејќи учествува во многу процеси во телото, како што се варењето, производството на витамин Д и производството на хормони.

Но, ако има премногу, станува опасно.

Во нашето тело го создава црниот дроб, но го земаме и од храната што ја консумираме.

Кога правиме анализа, обично бараме вкупен холестерол, ЛДЛ и ХДЛ холестерол.

Што се ЛДЛ и ХДЛ холестерол?

LDL и HDL се липопротеини и всушност се комбинација од липиди (масти) и протеини.

Со цел мастите, во овој случај холестеролот, да се транспортираат низ телото преку крвта, тие мора да се врзат за протеините кои служат како носители.

ЛДЛ значи липопротеин со ниска густина или попознат како лош холестерол.

Неговата улога е да го транспортира холестеролот од црниот дроб до периферните ткива, каде што ќе се разложи и ќе се користи за многу важни процеси.

Кога LDL е висок во крвта, тој се вградува во ѕидот на крвните садови и доведува до атеросклероза, односно формирање на наслаги кои го стеснуваат луменот на крвниот сад, па дури и можат целосно да го блокираат.

Ако атеросклерозата ги зафати коронарните артерии кои го снабдуваат срцето, може да доведе до ангина пекторис , а со тоа и до срцев удар , како и до цереброваскуларни заболувања каде што атеросклерозата влијае на крвните садови на мозокот, што може да доведе до мозочен удар.

HDL или липопротеинот со висока густина е попознат како добар.

Неговата улога е да го транспортира холестеролот што се акумулирал во ткивата назад во црниот дроб, каде што ќе се разложи и отстрани.

Покрај овие вредности, важна е и врската помеѓу поединечните фракции на холестерол.

Овие врски всушност претставуваат атерогени индекси кои можеме да ги користиме за да го процениме ризикот од некои несакани настани како што се срцев удар и мозочен удар.

Што се триглицериди?

Триглицеридите се исто така еден вид масти, а нивната улога е различна од онаа на холестеролот.

Сите калории што ги внесуваме со храната, а не ги користиме или, во жаргон, не ги согоруваме, се претвораат во триглицериди и се складираат во масните клетки.

Под влијание на хормоните тие се ослободуваат од клетките и се претвораат во енергија.

Кога јадеме многу повеќе отколку што треба и не ги согоруваме тие калории, нивото на триглицериди станува покачено.

Триглицеридите обично се високи ако се консумираат повеќе јаглени хидрати.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име