Дома Психолошки совети Хипохондриците живеат пократок живот

Хипохондриците живеат пократок живот

611
0

Хипохондриците живеат пократок живот

Изгледа малку иронично што луѓето кои се грижат за здравствени проблеми, иако често се добро, живеат во просек пократок живот од другите.

Сепак, ова се резултатите од опсежната студија спроведена во Шведска.

Хипохондријата може да се дефинира како нарушување, а во медицинските кругови попрецизно се нарекува здравствена анксиозност. Се карактеризира со неосновано верување дека е присутна сериозна медицинска болест.

Може да се манифестира со чести посети на лекарот или, сосема спротивно, избегнување на лекарот од страв дека може да се дијагностицира вистинска и потенцијално фатална болест.

Шведските експерти следеле 42.000 луѓе во текот на две децении, од кои околу илјада имале здравствена анксиозност. Во тој период беше забележано дека луѓето со ова нарушување живеат пократок живот, во просек околу пет години.

Забележан е зголемен ризик од природна и неприродна смрт. Резултатите од студијата ги наведоа експертите да заклучат дека на луѓето со здравствена анксиозност навистина нешто им недостасува.

Во однос на природните причини за смрт, оние кои страдаат од здравствена анксиозност имале зголемена смртност од кардиоваскуларни и респираторни заболувања. Интересно е што не е забележана поголема зачестеност на карцином, што е чудно затоа што стравот од карцином е особено голем кај оваа популација.

Главната причина за неприродна смрт беше самоубиството – дури четири пати почесто отколку кај остатокот од населението.

Како да се објаснат наодите?

Познато е дека здравствената анксиозност е силно поврзана со психијатриски нарушувања, кои го зголемуваат ризикот од самоубиство.

Ако се земе предвид фактот дека хипохондриците често се чувствуваат стигматизирано и отфрлено, тоа може да придонесе за анксиозност и депресија што може да доведе до самоубиство.

Зголемениот ризик од природни причини е малку потешко да се објасни. Алкохолот, пушењето и употребата на дрога се почести кај анксиозните луѓе и кај оние со психијатриски нарушувања. Ваквите пороци можат значително да влијаат на должината на животот.

Здравствената анксиозност е почеста кај луѓето кои имале член на семејството со сериозна болест. Бидејќи многу сериозни и фатални болести имаат генетска компонента – можно е некои од причините за поголема смртност да лежат таму – очекуваниот животен век е скратен поради „фаличните“ гени.

Сепак, шведските научници велат дека и покрај сè, лекарите треба да бидат во потрага по скриени реални здравствени проблеми на пациентите и да ги слушаат со големо внимание. Луѓето со здравствена анксиозност навистина може да бидат болни, а отфрлањето на нивните стравови априори исто така може да биде многу штетно.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име