Дома Здравје Хепатитис А, неговите причини и симптоми

Хепатитис А, неговите причини и симптоми

517
0

Хепатитис А, неговите причини и симптоми.

Хепатитис А е предизвикан од вирус кој ги инфицира клетките на црниот дроб и предизвикува воспаление во нив. Овој вирус обично не е опасен, но бидејќи трае долго, треба да се грижиме за себе и за другите.

Хепатитис А е заразна инфекција на црниот дроб предизвикана од вирусот на хепатитис А. Некои луѓе имаат само блага форма на болеста која трае неколку недели.

Други имаат посериозни проблеми кои можат да траат со месеци. Болеста обично се добива кога јадеме контаминирана храна или вода или со близок контакт со заразено лице или предмет. Вирусот на хепатитис А обично не е опасен. Речиси секој што го добива брзо закрепнува. Но, бидејќи може да потрае некое време да помине, во меѓувреме мораме да се грижиме за себе.

НАВИКИ кои можат да предизвикаат анксиозност: За некои не сме ни свесни

Што е хепатитис А и кои се неговите симптоми
Хепатитис А или „болест на валкани раце“ е инфекција на црниот дроб предизвикана од истоимениот вирус. Кај оние кои ја имаат оваа инфекција, вирусот во нивниот црн дроб предизвикува воспаление. Некои луѓе, особено многу деца, немаат симптоми.

Други може да имаат :
Жолтица (жолта кожа и промена на бојата на склерата),
болки во стомакот,
темна урина,
губење на апетит,
вознемирен стомак,
повраќање,
чешање,
бледа столица,
болки во зглобовите,
треска,
дијареа,
замор,

Овие проблеми обично исчезнуваат по околу 2 месеци, но може да се повторат до 6 месеци . Можеме да го пренесеме вирусот на хепатитис А дури и ако се чувствуваме добро . Можеме да го шириме и околу 2 недели пред да се појават симптомите и во текот на првата недела откако ќе се појават.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име