Дома Здравје Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори

1625
0

Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори е грам-негативен бацил кој ја колонизира гастричната слузница. Хеликобактер пилори е препознаен како предизвикувачки агенс на активниот хроничен гастритис, учествува во етиологијата на вкусот и ракот на желудникот.

Денес, повеќе од половина од светската популација е заразена со овој микроорганизам, но само вирулентни соеви предизвикуваат болест.

Како се пренесува?

Луѓето се сметаат за природен резервоар на Хеликобактер пилори. Опстанокот на микроорганизмот во водата и млекото укажува на можноста за пренос преку вода и храна и директен контакт. Начинот на пренос може да биде фекално-орален, орално-орален и од пациент до пациент (во случај на несоодветна стерилизација на гастроскопот).

Инфекцијата е почеста кај постарите лица.

Кои се симптомите?

Симптомите кои се јавуваат при инфекција со оваа бактерија се следниве:

Болка и непријатност во горниот дел на стомакот,

Надуеност,

Чувство на надуеност (по јадење мала количина храна),

Недостаток на апетит,

Гадење и повраќање,

Измет со темна или катран боја,

Замор и слабост (ако чирот крвари),

Ако ги немате овие симптоми, а имате семејна историја на рак на желудник, треба да се тестирате за Хеликобактер пилори.

Како се поставува дијагнозата?

Во Хумана поликлиника дијагнозата може да се постави микробиолошки и хистолошки. Микробиолошки од столицата и крвта. Хистолошки од биопсија земена за време на гастроскопија.
Во микробиолошката лабораторија на Хумана поликлиника, серолошката дијагностика најчесто се прави од крв, каде со методата ELISA се утврдува присуството на IgA, IgG антитела во серумот на пациентот. Хеликобактер пилори се открива со анализа на столицата.

Ензими и токсини со кои делува на епителот на желудникот

Овој микроорганизам произведува бројни ензими: уреаза, протеази, липази, фосфолипази итн. Ензимот уреаза овозможува опстанок на оваа бактерија во кисела средина.
Амонијакот што го создава има токсичен ефект врз епителните клетки, чиј краен резултат е ткивна ерозија и улцерација.
Хеликобактер пилори произведува (VacA) – вакуолирачки цитотоксин, што доведува до оштетување на епителните клетки.
CagA – протеинот А поврзан со цитотоксинот има антигенски својства и е серолошки маркер за детекција на вирулентни слоеви на Хеликобактер пилори.
Други ензими и токсини предизвикуваат оштетување на епителот на гастричната слузница.

Третман на Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори е (ин витро) чувствителен на голем број антибиотици. Во третманот на инфекции најчесто се користат: амоксицилин, нитрофурантоин, офлоксацин, еритромицин и тетрациклини. Препаратите од бизмут во комбинација со метронидазол и амоксицилин успешно се применуваат во искоренувањето на Хеликобактер пилори.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име