Дома Здравје Фиброаденом на дојката – чворови во градите

Фиброаденом на дојката – чворови во градите

5857
0

Фиброаденом на дојката – чворови во градите

Фиброаденом на дојката е честа и бенигна појава која најчесто се дијагностицира кај жените. Овој тип на бениген тумор претставува предизвик за многу жени кои се справуваат со него, и емоционално и медицински.

Иако фиброаденомите обично не се канцерогени и не претставуваат сериозна закана за животот, нивното присуство може да предизвика загриженост и страв кај жените поради можните компликации и потребата од дополнителни медицински третмани.

Во оваа статија, ќе ги истражиме основните карактеристики на фиброаденом на дојка, вклучувајќи ги причините, симптомите, дијагнозата и опциите за третман, за да обезбедиме сеопфатно разбирање на овој феномен.

Што е фиброаденом на дојка и зошто се јавува?

Затоа, фиброаденом на дојката е бениген тумор , односно цврста грутка или јазол што се појавува на дојката. Се смета дека оваа појава е најчеста кај луѓето кои имаат триесет или помлади години, додека оваа појава е поретка по четириесеттата година од животот.

Сè уште не е позната точната причина за фиброаденом на дојката, но се верува дека хормоналните промени во телото се еден од најчестите фактори кои придонесуваат за негова појава.

Прашањето е зошто се појавува во триесеттите или порано ?

Причината зошто фиброаденомите на дојката се јавуваат почесто кај жени на возраст од 25-30 години може да биде поврзана со специфични хормонални промени кои се јавуваат во овој репродуктивен период.

Во тој период жените поминуваат низ бројни хормонални промени, вклучувајќи менструални циклуси, бременост и слично. Овие промени може да доведат до флуктуации на нивото на естроген и прогестерон во телото, а промените во хормоналниот статус може да придонесат за развој на фиброаденом.

Во принцип, фиброаденом на дојката може да се појави поради хормонални промени, генетски промени, како резултат на хормонска терапија и други.

Дали фиброаденомот расте во текот на животот и каде најчесто се наоѓа?

Фиброаденомите на дојката најчесто се наоѓаат во горниот агол на дојката , односно поблиску до пазувите. Но, не е исклучено да се појават и на други делови од градите.

Кога станува збор за растот на фиброаденомите во текот на животот, промените во нивната големина обично се случуваат за време на менструалниот циклус и за време на репродуктивниот период од животот.

На пример, фиброаденомите можат да станат поголеми и почувствителни за време на менструацијата, кога нивото на естроген и прогестерон во телото варира. Исто така, бременоста и доењето може да влијаат на големината и карактеристиките на фиброаденомите.

Од друга страна, се верува дека по 40-тата година, односно по менопаузата, фиброаденомите престануваат да растат.Во овој поглед, заклучуваме дека кај многу жени фиброаденомите не се зголемуваат во текот на животот , туку остануваат релативно стабилни или се намалуваат по менопауза.

Фиброаденом на дојка – симптоми

Бенигниот тумор на дојката, фиброаденом, обично не предизвикува симптоми и често се открива при рутински прегледи или самопреглед на дојката. Меѓутоа, во некои случаи, жените може да забележат одредени симптоми или промени во нивните гради. Еве ги можните симптоми:

грутка или јазол – многу жени често самите откриваат постоење на грутка на нивните гради и овие јазли обично не предизвикуваат болка.

болка – иако повеќето фиброаденом не се болни, некои жени сепак можат да чувствуваат болка во градите, а особено е важно болката да биде посилна во текот на менструалниот период.

исцедок од брадавиците

промени во обликот на дојката

Иако фиброаденомите се генерално бенигни и не предизвикуваат сериозни здравствени проблеми, сепак е важно веднаш да се консултирате со лекар доколку забележите некој од горенаведените симптоми со цел да се потврди дијагнозата и евентуално да се елиминираат некои други, посериозни проблеми со гради.

Видови фиброаденом на дојка и дали постои ризик од развој на рак на дојка?

Утврдено е дека постојат неколку видови од кои се издвојуваат: едноставни, сложени, јувенилни, фиброаденом со склероза и други, а основната разлика се огледува во нивната структура и карактеристики на ткивото.

Иако се смета дека ниту еден од видовите не е малиген, сепак се поставува прашањето дали постои ризик за развој на рак на дојка?

Значи, иако фиброаденомите не претставуваат директна закана за развој на рак, сепак постои шанса (иако мала) фиброаденомот да го маскира или отежнува откривањето на ракот на дојката .

Накратко, фиброаденомот може да ги „сокрие“ малигните промени, бидејќи и двата типа тумори можат да бидат цврсти грутки. Затоа е важно лекарите и пациентите внимателно да внимаваат на секоја промена на дојката и да направат дополнителни тестови доколку е потребно.

Што е криоаблација?

Криоаблацијата е тип на техника или процедура што се користи за лекување на одредени состојби или болести со користење на екстремно ниски температури. Во контекст на дојката, тоа е терапевтска техника која се користи за лекување на фиброаденом на дојката или други бенигни аномалии на дојката.

Главната цел на криоаблацијата е да се замрзне или олади ткивото со цел да се уништи. Во процедурата за криоаблација на дојка, обично се користи игла или катетер опремен со сонда за ладење (често течен азот) и се насочува кон фиброаденомот. Екстремно ниската температура постигната во текот на овој процес предизвикува замрзнување на фиброаденомот, а целта на оваа процедура е целосно да се уништи фиброаденомот, или да се намали со текот на времето.

Криоаблацијата има неколку потенцијални предности, вклучувајќи минимално инвазивна, брзо закрепнување и минимална непријатност.

Фиброаденом на дојка – третман

Третманот на фиброаденом на дојката зависи од неколку фактори , вклучувајќи ја големината на туморот, присуството на симптоми, возраста на пациентот и други медицински околности. Важно е да се напомене дека повеќето фиброаденом на дојката остануваат бенигни и не бараат третман, само следење и редовни контроли.

Дополнително се применува и медикаментозна терапија за ублажување на симптомите или може да се примени и споменатата криоаблација.

Операција на фиброаденом на дојка

Во некои случаи, може да биде неопходна и хируршка интервенција – ако фиброаденомот е голем, брзо расте, предизвикува болка или непријатност или ако дијагнозата е сомнителна, лекарот може да предложи хируршко отстранување. Оваа процедура обично се изведува под општа анестезија и вклучува инцизија на дојката за целосно отстранување на туморот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име