Дома Психолошки совети ФАКТИ ШТО НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ЗА ДЕПРЕСИЈАТА: Еве каков начин да помогнете...

ФАКТИ ШТО НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ЗА ДЕПРЕСИЈАТА: Еве каков начин да помогнете некому

685
0

ФАКТИ ШТО НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ЗА ДЕПРЕСИЈАТА: Еве каков начин да помогнете некому

4 работи кои не ги знаете за депресијата како ментална болест
Депресијата влијае на зголемен процент на луѓе и често се меша со апатија, лошо расположение, анксиозност, што е сосема погрешно. Депресијата е сериозна ментална болест која на болниот може да му ја одземе самодовербата, надежта и среќата, а секојдневниот живот, работата и обврските може да ги направи речиси невозможни. Еве 4 факти кои не сте ги знаеле за депресијата кои можат да ви помогнат подобро да разберете како се чувствува некој кој страда од оваа болест. Ако познавате личност која е болна, можеби нема да можете да му помогнете, но не ускратувајте ја поддршката.

  1. Депресијата не е избор, не можете да излезете од неа кога сакате

Кога разговарате со личност која боледува од депресија, треба да знаете дека тоа не е нешто што може да се промени преку ноќ, ниту пак болниот може сам да одлучи да излезе од таквата состојба. Не сугерирајте дека позитивното размислување е решението. Депресијата бара третман под медицински надзор.

  1. Депресијата не е конфликт со вас, туку личноста со себе

Можеби вашиот пријател се оддалечил од вас под влијание на депресија, но не мора да го сфаќате тоа лично затоа што не се оддалечил од вас поради вас или поради нешто што сте го направиле. Најлошото нешто што можете да направите е да се налутите или да започнете расправија. Наместо тоа, испратете порака со љубов, дозволете му на личноста да знае дека ја поддржувате, разбирате, дека сте тука за нив без разлика што и треба.

  1. Често нема очигледна причина

Причините за депресијата не можат секогаш да се разберат. Понекогаш тоа е смрт на некој близок или тешка траума, а понекогаш нема очигледна причина. Луѓето кои ја имале оваа болест во своето семејство имаат поголем ризик фактор да ја добијат самите. Затоа, не прашувајте за причините.

  1. Наједноставните задачи може да бидат премногу тешки за луѓето кои ја имаат оваа болест

Можеби ви е незамисливо како некој не се избањал или измил косата, не си го средил станот… Затоа мора да разберете дека депресијата е болест која може да го отежне животот до степен до кој човек не сака станувај од кревет цел ден, не одржува лична хигиена или не јаде Можеби мислите дека личноста не се труди доволно, но тоа не е вистинската вистина, затоа не осудувајте. На лице кое страда од депресија, дури и наједноставните задачи изгледаат премногу тешки и непотребни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име