Дома Здравје Убедливо најлошата храна за штитната жлезда – дали знаете што се тоа...

Убедливо најлошата храна за штитната жлезда – дали знаете што се тоа гушавост?

983
0

Секој знае колку е важно правилното функционирање на тироидната жлезда. Практично, каква и да имате болест – од слабеење или зголемување на телесната тежина, нетрпеливост, проблеми со спиењето, логично е прашањето дали сте ги провериле тироидните хормони.

Имено, таа произведува хормони кои се поврзани со многу различни активности во вашето тело, вклучително и ослободување на хормони кои го контролираат метаболизмот – процес со кој храната што ја внесуваме во телото се претвора во енергија.

Постојат неколку видови на болести на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам, хипотироидизам, тироидитис и тироидитис на Хашимото, од кои сите може да бидат предизвикани од различни нешта како што се недостаток на јод или дури и генетика.

Диететичарката Моли Хембре, за EatThis, забележува дека најчеста состојба на тироидната жлезда е неактивна жлезда или „хипотироидизам“, чија примарна причина е ненамерното зголемување на телесната тежина.

Иако многумина мислат дека проблемите со тироидната жлезда се поврзани со бременоста или наследноста, храната е исто така она што има големо влијание врз состојбата на тироидната жлезда. Ако имате дијагностициран проблем со тироидната жлезда, најлоша храна е онаа која содржи гушавост.

Имено, таквата храна ја попречува синтезата на тироидните хормони, што значи дека ситуацијата во одреден момент може да се влоши. Во трудот објавен во Британскиот медицински журнал, истражувачите откриле дека урамнотежената исхрана игра важна улога кога се насочени кон проблемите со тироидната жлезда. Јадењето прекумерно количество храна во една насока, а исклучувајќи го другиот може да влијае на работата на оваа жлезда. На пример, премногу масти и јод.

Според Хембре, гушавост вклучува неварен зеленчук како брокула, карфиол и зелка, како и соја и просо. Меѓутоа, за да се ослободите од некои од потенцијалните негативни ефекти на зеленчукот, можете едноставно да го обарите.

„Обарувањето на крстовиден зеленчук ја елиминира нивната гушавогена активност“, вели Хембре, додавајќи: „И ако умерено јадете неварен зеленчук и соја, се чини дека тоа не претставува закана за здравјето на тироидната жлезда“. Сепак, повеќето диететичари советуваат целосно да се исфрли просото од исхраната“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име