Дома Здравје Труењето со храна е многу често во лето – еве кои се...

Труењето со храна е многу често во лето – еве кои се најчестите причини и симптоми!

608
0

Особено во текот на летото, многу е важно да внимавате на исхраната и консумацијата на храната што ја користите за да избегнете труење.

Сите упатства за ова ги објави Хрватскиот институт за јавно здравје, кој посочува дека труењето со храна се јавува во рок од еден до 36 часа по консумирањето на загадена храна, а се манифестира со појава на еден или повеќе од следниве симптоми: гадење, повраќање, абдоминална болка, дијареа, главоболка и општи слабости. Симптомите обично траат од еден до седум дена.

Труењето со храна може да биде предизвикано од:

Бактерии или нивни токсини кои се наоѓаат во храната поради неправилно подготвување и чување на храната.

вируси,

хемикалии како што се инсектициди и хербициди,

метали како што се олово, жива и кадмиум,

отровни растенија како што се ноќните и печурките што не се јадат,

други загадувачи како што се микотоксини, остатоци од ветеринарни лекови и така натаму.

Најчестите труења се предизвикани од контаминирани Норовирус и бактерии – особено салмонелата, која се издвојува како најчеста бактериска причина за труење со храна.

Салмонела

Јадења кои се особено ризични за развој на салмонелоза се јајцата и колачите направени од сирови јајца (тартови со крем, крофни за принцези итн.); потоа мелено месо, обично во сос; мајонез и јадења на кои се додава мајонез (француска салата и сл.); тартар сос; стекови (недоволно варени) и јајца воопшто, при што салмонелата може да биде присутна од надворешната страна на лушпата и може да влезе во самите јајца или во садот со јајца.

Салмонела може да се внесе и со неизмиени раце на лице кое ја излачува (болно лице или асимптоматски носител на микроб) и работи со храна. И повеќето други бактериски труења со храна се случуваат на ист начин, односно со множење на предизвикувачкиот агенс во храната или садовите, со оставање на храната надвор од фрижидер неколку часа на собна температура.

Норовирус

Норовирус е многу заразен вирус кој се шири од луѓе кои јадат храна или пијат вода загадена со патогенот. Ова се случува ако се ракува со храна или вода со вода загадена со норовирус (на поле, дома, во ресторан итн.), или ако храната и водата дојдат во контакт со траги од секрет на рацете на заразени или незаразени луѓе кои може да го содржи вирусот. Како и кај сите труења со храна, знаците/симптомите вклучуваат гадење, повраќање, грчеви во стомакот и дијареа. Како по правило, закрепнувањето е брзо (1-2 дена) и главните проблеми се можна дехидрација – особено кај многу мали деца, постари и имунокомпромитирани пациенти – и можно асимптоматско ширење на вирусот по закрепнувањето.

Staphylococcus aureus

Оваа бактерија често се наоѓа на отворени кожни рани или во носната слузница на луѓето кои подготвуваат храна. Кога стафилококата влегува во храната, создава отров отпорен на температура, кој не може да се уништи со последователна термичка обработка и, и покрај готвењето, доведува до болест. Често се јавува труење кога се јаде сладолед или разладено месо.

Анаеробни бактерии

Бактериите како што се Clostridium perfringens и Clostridium botulinum се размножуваат без присуство на воздух, а до храната стигнуваат од нечистотиите на почвата во форма на многу отпорни спори. Доколку храната не се измие пред да се готви (на пример гравот), при подготовка на големи количини (најчесто грав за салата) т.н. спорите кои преживуваат при готвење (до 100 °C) и при постепено ладење без присуство на воздух се размножуваат и предизвикуваат дијареални заболувања. Главниот проблем е недоволното готвење и бавното ладење на храната.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име