Дома Здравје Трет крајник: Зошто се зголемува и како точно се третира?

Трет крајник: Зошто се зголемува и како точно се третира?

601
0

Воспалението на синусите и средното уво е директно поврзано со зголемувањето на третиот крајник, а најчесто се јавува кај малите деца.

Третиот крајник, или аденоидна жлезда, заедно со тубуларните, палатални крајници (видливи крајници во грлото) и јазичните крајници го формираат лимфниот систем, исто така наречен Waldeyer прстен. Крајниците се многу корисен дел од телото бидејќи се еден вид заштита и одбрана на респираторниот и дигестивниот систем и го спречуваат навлегувањето на бактерии и вируси во белите дробови.

Третиот крајник е всушност кластер на лимфно ткиво сместено над мекото непце каде што носните отвори се поврзуваат со фаринксот и може да го зголемат и попречат протокот на воздух низ носот.

Зошто доаѓа до зголемување на третиот крајник?
Сите се раѓаме со трет крајник, а тој расте додека детето не наполни три или пет години и драстично се намалува по седмата година од животот. Зголемувањето или воспалението на третиот крајник е најчесто кај децата поради неколку причини:

алергија
бактериски инфекции
надразнувачи
вирусни инфекции
гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Симптоми на зголемување на третиот крајник
Помалите деца се склони кон чести инфекции поради неразвиениот имунолошки систем, што пак доведува до зголемување на третиот крајник. Затоа, кај децата може да се појават следниве симптоми:

назален говор
често усно дишење
‘рчењето
суво грло
тешкотии со спиењето
кашлица
лош здив
проблеми со слухот
отитис медиа
воспаление на респираторниот систем
течење на носот
апнеја при спиење
Еден од многу непријатните симптоми кој е директно поврзан со зголемувањето на третиот крајник е нарушување на Евстахиевата туба (поврзување на носот и средното уво), или намалување на притисокот на воздухот во средното уво и излевање на течност во него. Ова доведува до зголемен ризик од развој на бактерии и инфекции на увото, како и синузитис кој исто така е директно поврзан со зголемувањето на аденоидните жлезди.

Како да се дијагностицира зголемен трет крајник?
Ако забележите некој од овие симптоми, не чекајте, туку однесете го вашето дете на оториноларинголог. Тој ќе користи специјално огледало за време на прегледот и ќе вметне мал, флексибилен телескоп (ендоскоп) низ носот на вашето дете за да ги види аденоидите.

Покрај прегледот, може да биде потребен и тест на крвта за да се исклучи можноста за инфекција, рендген на грлото и преглед на увото доколку детето е наглуво.

Третман на зголемен трет крајник
Третманот, се разбира, зависи од тоа колку е сериозна состојбата. Во некои случаи, третиот крајник може сам да се намали, но ако е присутна инфекција, тогаш се препишуваат антибиотици. Ако состојбата не се промени, се прави рутинска операција за отстранување на третиот крајници или аденотомија . Се изведува под општа анестезија, најчесто кај деца на возраст од три до седум години и трае многу кратко – само неколку минути.

Сепак, кај деца со болести на згрутчување на крвта, мускулна дистрофија или расцеп на непцето, потребна е зголемена претпазливост при изведување на оваа операција. Децата многу брзо закрепнуваат од процедурата.

Третиот крајник може да се зголеми и во зрелоста, а потоа причината најчесто се алергии, пушење или некоја хронична инфекција, но може да се поврзе и со лимфом, ХИВ инфекција или малигни тумори во синусите.

Претходна објаваСите ги сакаат: Проја мафини
Следна објаваСок за зајакнување на имунитетот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име