Дома Здравје Тест од 20 секунди ја открива состојбата на вашиот мозок: Ако не...

Тест од 20 секунди ја открива состојбата на вашиот мозок: Ако не успеете да ја направите оваа вежба, посетете невролог

586
0

Тест од 20 секунди ја открива состојбата на вашиот мозок: Ако не успеете да ја направите оваа вежба, посетете невролог.

Лекарите тврдат дека овој тест може да покаже дали имате невролошка болест.

Способноста да стоиме на една нога најмалку 10 секунди може да биде показател за нашето целокупно здравје, велат истражувачите кои тврдат дека недостатокот на рамнотежа може да биде знак за некои основни здравствени проблеми.

Од друга страна, според новото истражување од „Exercise Medicine Clinic CLINIMEX“, Рио де Жанеиро, Бразил, неможноста да се застане на една нога 20 секунди укажува на проблеми со мозокот.

Проблемите со мозокот се ненадејно невролошко нарушување предизвикано од нарушување на циркулацијата во мозокот, што доведува до недоволно снабдување на одредени делови од мозокот со кислород и хранливи материи.

Поради недостаток на кислород и хранливи материи, нервните клетки во погодените делови на мозокот се оштетуваат и умираат, што се манифестира со оштетување на функциите што тие делови од мозокот ги контролираат.


Луѓето кои не можат да застанат на една нога најмалку 20 секунди имаат поголем ризик од мозочен удар или оштетување на мозокот, потврди едно истражување. Истражувањето кое е објавено во списанието Stroke било спроведено на 1.400 испитаници, а сите мерења биле направени додека испитаниците стоеле боси, со двете раце до телото.


Утврдено е и дека луѓето со благо когнитивно оштетување, особено оние со Алцхајмерова болест, се склони кон нестабилност додека стојат на едната нога.


„Исто така, откривме дека околу една третина од луѓето со повеќе од две лезии на мозокот имаат проблеми со рамнотежата. Гледајќи ги пациентите со само една лезија на мозокот, 16 проценти од нив имале проблеми со рамнотежата“, изјавија тие.


Списанието за Алцхајмерова болест објави дека нерамнотежата при стоење на едната нога предвидува повисока стапка на когнитивно опаѓање.


Лезијата значи дека мозочното ткиво покажува оштетување од повреда или болест и предизвикува широк спектар на симптоми, вклучувајќи слабост или сензорни нарушувања.


Мозочната лезија може да биде трага оставена од некоја траума што ви се случила во минатото. Тие можат да бидат и резултат на некоја бенигна (безопасна) состојба. Понекогаш, дури и по детална анализа, причината за лезијата останува непозната.


Повеќето мозочни лезии имаат карактеристичен изглед кој може да му помогне на лекарот да ја открие причината, а со тоа и во идниот третман. Дополнителни тестови се неопходни кога станува збор за лезија за која лекарот не може да ја утврди причината.

Србинките полудеа по англиската диета: Велат можете да изгубите 10 килограми за само три недели, а ова се правилата.


Тие често се предизвикани од инфекција, повреда, изложеност на одредени хемикалии, но и проблеми со имунолошкиот систем.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име