Дома Психолошки совети Терапевтот открива која е главната карактеристика на токсичниот родител

Терапевтот открива која е главната карактеристика на токсичниот родител

2596
0

Терапевтот открива која е главната карактеристика на токсичниот родител

Доколку сме во оваа ситуација, терапијата или разговорот со најблиските може да помогне

Токсичните родители можат да предизвикаат емоционална штета на децата преку нивното манипулативно однесување и недостатокот на поддршка.

Нивната контрола, прекумерна критика и недостаток на љубов може да им отежнат на децата да развијат самодоверба и здрави односи во иднина.

Сепак, постои уште една карактеристика што ги открива токсичните родители. Терапевтот Мика Стивенс сподели „главен знак“ што укажува дека родителот е отруен.

„Главниот знак на токсичните родители е тоа што тие реагираат негативно на границите“, рече тој во објава на Инстаграм.

На пример, ако им кажеме дека нивното однесување ни пречи, дури и со почит, веројатно ќе се налутат.

„Ако ги замолите да престанат со ова однесување, тие може да се налутат, да изгледаат навистина повредено или да ве казнат со тивко постапување. Веројатно ќе речат дека си груб и злобен затоа што бараш од нив да не ти бидат ужасни“, објасни тој.

Забележува дека колку и да е лошо нивното однесување, никогаш нема да се фокусираат на тоа, но колку сме „непристојни“ што имаме проблем со тоа однесување.

„Тие едноставно не можат да размислат како нивното однесување влијае на вас и не можат да сочувствуваат со вас“, заклучил Стивенс.

Доколку сме во оваа ситуација, терапијата или разговорот со најблиските може да помогне.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име