Дома Здравје Сè попопуларен третман со човечки измет: Се појави нов лек – капсули...

Сè попопуларен третман со човечки измет: Се појави нов лек – капсули со живи спори

608
0

Сè попопуларен третман со човечки измет: Се појави нов лек – капсули со живи спори
За да се врати рамнотежата на цревниот микробиом, луѓето веќе долго време користат кисели зеленчуци и млеко, а во последните години „популарни“ станаа фармаколошки создадените пробиотици и пребиотици. И повторно беше откриен радикален метод – пресадување човечки измет


Третманот со човечки измет е многу напреднат и – станува сè попопуларен. Но, зошто е тоа така? И зошто толку многу луѓе се подготвени да го направат ова и честопати плаќаат од џеб за нешто што автоматски предизвикува чувство на одвратност?

Под името Vowsti по цена од 17.500 долари, од почетокот на јуни во САД се појави нов лек: капсули со живи спори на човечки измет. Долгоочекуваниот лек е одобрен за спречување на повторна инфекција со бактеријата clostridioides diificile (CD), која предизвикува воспаление на цревата, често за време или по земање антибиотици и спаѓа во најчестите таканаречени болнички бацили. Проблемот е што инфекцијата е тешко да се лекува и многу често се повторува. Лекот е создаден во соработка помеѓу Seres Therapeutics од САД и Nestle heatlh Science од Швајцарија и – е првиот стандардизиран препарат на човечки измет што се зема орално.

Во ноември 2022 година, исто така во САД, беше одобрен првиот стандардизиран течен препарат Rebyota на швајцарската компанија Ferring: 150 ml раствор ректално инјектирано чини повеќе од 9000 долари.

Двата лека служат за враќање на рамнотежата на цревната флора, односно микробиомот и претставуваат поедноставен и безбеден метод за трансплантација на фекална микробиота или трансплантација на измет.

Оваа форма на третман значително напредуваше во последните десет години и – станува сè попопуларна. На интернет има многу огласи, корисни информации, но опасни, според системот „направи сам“. Но, зошто е тоа така, и зошто многумина кои не се заболени од CDI се подготвени да платат доброволно и од свој џеб за нешто што автоматски предизвикува чувство на одвратност?

Да почнеме од почеток. Еве сè што (не) сакавте да знаете за трансплантацијата на измет.

Микробиом – нашиот орган составен од други суштества
Во нашето тело, покрај човечките клетки, постои и микробиом – збир на микроорганизми, вируси, габи и пред се бактерии – кој има различен состав кај секој човек. Најмногу такви „станари“ имаме на кожата и мукозните мембрани – таму каде што има директен контакт со надворешниот свет.

Нивната концентрација е особено висока во органите за варење, почнувајќи од устата, па сè до крајот на дебелото црево – со исклучок на желудникот и почетокот на тенкото црево, каде што малку работи ја преживуваат силната киселина, како што е жилавиот Helicobacter. pylori. Во цревата на возрасен, микробиомот или како што некои научници го нарекуваат „супер орган“ – тежи околу 1,5 кг.

Улогата на цревниот микробиом е многу сложена и клучна не само за разградување на храната, туку и за одбрана од надворешни непријатели – односно имунолошкиот систем.

Нарушување на цревната флора
Во здраво тело, микроорганизмите во цревата живеат во еден вид, многу чувствителна рамнотежа, а кога тоа е нарушено – порано или подоцна човекот се разболува. Може да настанат нарушувања со внесување на опасни микроорганизми, како салмонела, а потоа телото веднаш реагира. Но, нерамнотежата се јавува и на други начини, на пример, долгорочна „погрешна“ исхрана или честа употреба на антибиотици.

За да се врати рамнотежата на цревниот микробиом, луѓето долго време користат кисела зеленчук и млеко, а во последните години „популарни“ станаа фармаколошки создадените пробиотици и пребиотици. И повторно е откриен радикален метод – пресадување човечки измет.

Бидејќи, уште пред да се знае постоењето и улогата на микроорганизмите, луѓето дошле на идеја некои болести да се лечат со производ на варење – измет.

Можеби се моделирале по животни. Бидејќи слоновите, нилските коњи, коалите и пандите се раѓаат со стерилни црева, а бактериите што им се потребни за варење ги добиваат јадејќи го изметот на нивните мајки. Ова се нарекува копрофагија. Многу други животни интуитивно јадат измет поради оваа причина.

Од ајурведата и традиционалната кинеска медицина – до модерната медицина
Првиот концепт за лекување на луѓето со измет се споменува во Индија: древните ајурведски текстови стари повеќе од 3.000 години препорачуваат земање кравја урина или измет за разни стомачни заболувања. Познато е дека бедуините користеле измет од камила.
Но, кога станува збор за употребата на човечки измет во лекувањето, тоа за прв пат го забележал во 4 век од кинескиот благородник Џе Хонг, наречен Чичуан, во неговиот Прирачник за итна медицина, во делот каде што пишува за лекување на труење со храна. и дијареа. Овој алхемичар, поет и лекар стручно ги истражувал техниките за долговечност.

Исто така во Кина, но 1200 години подоцна, Ли Шижен, лекар наречен Донџи, го користел таканаречениот „златен сируп“ за лекување стомачни заболувања, кој содржел свеж, сув или ферментиран човечки измет од здрава личност, кој се мешал со вода. , бил пијан од болен.лице.

Се преселуваме во Европа, каде што околу 100 години подоцна, во својот учебник Heilsame Dreck-Apotheke, објавен во 1697 година, германскиот лекар Кристијан Франц Паулини даде бројни примери на лекување со човечки измет.

Првата употреба на човечки измет во современата западна медицина беше спомната во 1958 година во САД. Во Австралија, кон крајот на 80-тите, Томас Бородин доста успешно лекувал пациенти со улцеративен колитис, а потоа и оние со запек, дијареа, стомачни болки или Кронова болест.

Денес, се смета дека трансплантацијата на човечки измет е ефикасна во околу 90 проценти од тешките случаи на ЦДИ заболување на цревата. Првата студија (холандско-фински во 2013 година) што требаше да го докаже тоа – беше прекината – бидејќи успехот беше толку очигледен: дури 81 процент од пациентите беа излекувани по само првата клизма со растворот со измет, додека по вториот обид ова беше случај со 90 проценти од учесниците во студијата.

Техника на трансплантација и важноста на донаторот

Самата техника на трансплантација речиси и да нема несакани нуспојави – освен чувството на гадење, кое кај пациентите исчезнува многу брзо.

Засега, доминантно се користат следните техники: столицата на донаторот се меша со физиолошки раствор, грубо се филтрира и потоа се транспортира во дебелото црево на пациентот преку клизма за време на колоноскопијата или се инјектира преку цевка која поминува низ носот сè до цревата. Од неодамна, изметот од донаторот подготвен во лабораторија се става во капсули кои се земаат орално.

Безбедноста на трансплантацијата зависи пред се од донаторот. Бидејќи постои голем ризик од пренесување на разни болести. Во 2019 година, единствениот познат случај се случи во САД кога двајца пациенти сериозно се разболеле по трансплантацијата – од кои едниот починал. Се испостави дека препаратот го добиле од истиот донатор, кој бил заразен со муталирезистентна ешерихија коли. Тоа беше повод да се обработи темата во Саут Парк во епизодата со наслов „Крадци на измет“.

Затоа клучен фактор е изборот на донаторот, кој мора да се одвива во неколку фази, што освен детална медицинска историја вклучува и обемни, повеќекратни прегледи. Донаторот мора да биде целосно здрав човек, со нормална тежина, кој ретко или никогаш не земал антибиотици. Кога барате донатор, брзо станува јасно дека нема многу луѓе со целосно здрава цревна флора – тоа е помалку од 3 проценти. Затоа и не е чудно што донирањето во САД може да донесе многу пари – околу 250 долари за донирање 5 последователни дена.

Од крајот на јуни 2023 година, на веб-страницата на Германскиот институт за лекови и медицински производи постои список на фактори кои исклучуваат некого да биде донатор, вклучувајќи ги и социјалните – на пример, луѓето кои работат во болници, старечки домови или во земјоделството не може да биде донатор на измет .

Банки на човечки измет
Токму затоа во меѓувреме постојат банки за човечки измет. Првата јавна банка беше создадена во САД: во 2012 година, тим од познатиот бостонски институт за технологија во Масачусетс (МИТ) го основа OpenBiome. За да се задоволи растечката побарувачка, низ цела Европа се појавија бројни банки на човечки измет: ги има во Холандија, Данска, Полска…

А меѓународните истражувања сега поврзуваат широк спектар на болести со нарушувањето на цревната флора: хронични цревни воспаленија како што се улцеративен колитис и Кронова болест, рак на дебелото црево, автоимуни болести, Алцхајмерова болест, Паркинсонова, Хашимото, мултиплекс склероза, дијабетес тип 2, алергии, астма, неуродермитис, аутизам, депресија, анксиозност, па дури и дебелина.

Затоа интензивно се истражува можноста за лекување со трансплантација на измет: една студија (2020) покажа дека трансплантацијата на измет може да ја подобри состојбата на оние кои страдаат од депресија и анксиозност, но и спротивното – ментално здравите луѓе можат да добијат симптоми на ментална болест од донаторот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име