Дома Здравје Сува уста – зошто се појавува овој симптом

Сува уста – зошто се појавува овој симптом

2204
0

• Сува уста најчесто се јавува во зима кога е вклучено парното во станот,

• Еден од првите знаци на дијабетес тип 1 и 2 е сува уста

• Сува уста често се јавува за време на менопаузата,

Секој може да има сува уста, особено ноќе и во зима кога е вклучено греењето.

Причините за оваа појава можат да бидат различни и најчесто се безопасни.

Но, сувата уста може да биде знак и за некои други поподмолни и поопасни болести и состојби.

Затоа треба да обрнете внимание на овој симптом, особено ако често се појавува.

Зошто устата е влажна?

Во нашата уста има плунковни жлезди кои произведуваат плунка.

Плунката е многу важна течност, чие лачење е овозможено:

Почеток на варење на храната и омекнување на храната,

Плакнење на јазикот и одржување на неговото чувство за вкус,

Спречување на развој на бактерии во устата,

Одржување на влажно грло и нормално зборување …

Зошто се јавува сува уста?

Причините за појавата на симптомите на сува уста се различни, но пред се би ги издвоиле:

Дехидрација, односно недостаток на течност во телото,

Дишење преку уста за време на спиењето,

Ефект на одредени лекови,

Дијабетес , односно шеќерна болест,

Сјогренов синдром, ХИВ/СИДА , Паркинсонова болест итн.

Анксиозност ,

Стрес,

Радиотерапија, хемотерапија,

Камен во плунковната жлезда

Менопауза…

Ова се најчестите причини за сува уста.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име