Дома Здравје Студија: Коронавирус може да предизвика проблеми со слухот

Студија: Коронавирус може да предизвика проблеми со слухот

622
0

Од почетокот на пандемијата на коронавирус до денес, знаењето за Ковид и неговите ефекти само се проширува. Познато е дека Ковид може да остави последици на прстите на нозете, но новите наоди покажуваат дека поради компликации вирусот може да влијае и на слухот.

Луѓето заразени со SARS-CoV-2 , вирусот што предизвикува ковид-19, пријавиле оштетувања на слухот како што се губење на слухот и тинитус или тинитус. Вирусот е поврзан и со проблеми со рамнотежата, што може да се појави кога има проблеми во ушите.

Внатрешното уво погодно за влез на вирусот SARS-CoV-2
Студија објавена во списанието Communications Medicine анализирала десет пациенти со коронавирус кои имале проблеми со слухот. Се покажа дека увото ткиво е дом на ACE2 рецепторите, кои се идентификувани како влезна точка за патогенот SARS-CoV-2. Исто така, постојат TMPRSS2 и FURIN, уште два кофактора потребни за успешно влегување на вирусот.


Во ушите има и Шванови клетки кои исто така се погодни за овој вирус. Дополнително, со оглед на природата на нашите уши, чии влакнести клетки се покажаа како уште една влезна точка за патогени, увото исто така почнува да изгледа како прилично соодветно место за ковид-19, известува IFL Science.

„Покажавме дека внатрешното уво кај луѓето и глувците има молекуларна машинерија што му овозможува на вирусот SARS-CoV-2 да влезе. Понатаму, овој вирус може да зарази специфични типови на клетки во човечкото внатрешно уво. Нашето истражување сугерира дека инфекцијата на внатрешното уво може да биде коренот на проблемите со слухот и рамнотежата поврзани со ковид“, велат водачите на студијата.

Симптоми
Оваа студија анализирала само десет лица, така што нема доволно голем примерок за генерализирање, но сепак се појавиле некои вообичаени симптоми.

Во оваа група на луѓе, вообичаени симптоми поврзани со увото вклучуваат губење на слухот , тинитус или тинитус и вртоглавица.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име