Дома Психолошки совети Спротивностите се привлекуваат, вистина или мит? Еве што вели истражувањето

Спротивностите се привлекуваат, вистина или мит? Еве што вели истражувањето

736
0

Спротивностите се привлекуваат, вистина или мит? Еве што вели истражувањето

Општо е верувањето дека спротивностите се привлекуваат. Односно, дека луѓето ги привлекуваат оние кои се многу различни од себе во однос на квалитетите, искуствата и особините на личноста. Еве што вели истражувањето за тоа.

Тешко е да се одреди точното потекло на изреката дека спротивностите се привлекуваат, иако ран поборник на теоријата беше социологот Роберт Френсис Винч, кој ги проучувал паровите во 1950-тите. Неговото дело „Теорија на комплементарни потреби при изборот на партнер“ ја постави идејата дека сите бараме карактеристики што ни недостасуваат и дека идеалниот пар е оној во кој нивните карактеристики се надополнуваат.

Се веруваше дека комплементарноста ја прави двојката поинтересна и создава урамнотежена врска. На пример, интроверт би избрал поекстровертен партнер, можеби како начин интровертот да има корист од влијанието на екстровертот.

„Спротивностите се привлекуваат“ стана вообичаен израз и тропа во поп културата. Многу луѓе се согласуваат дека изреката е вистинита, па дури и може да посочи пример од сопствениот живот.

Различноста е зачин на животот, како што вели друга поговорка, додека нашиот мозок сака новина. Сепак, идејата дека спротивностите секогаш привлекуваат е само романтичен мит. Реалноста е сосема поинаква.

Еве што вели науката

Многу студии докажуваат дека сличноста привлекува. Обично нè привлекуваат луѓе кои се слични на нас и нè привлекуваат оние со кои споделуваме интереси и особини.

Една неодамнешна студија покажа дека, во просек, партнерите споделуваат речиси 90 проценти од особините како религиозноста и политичката идеологија, па дури и факторите на животниот стил како исхраната и дали пијат или пушат.

Учесниците во студијата биле слични, сè до тоа што пиеле иста количина на вода како нивниот партнер и поминувале исто време пред компјутер. Генерално, тие беа на слична возраст, етничка припадност, образование, ниво на приходи и што е најважно, споделуваа слични основни верувања и вредности.

Според различни истражувања, не само што не привлекуваат луѓе кои се слични на нас, туку сличноста е показател за долгорочен успех во врската. Луѓето кои се слични имаат тенденција да се согласуваат за повеќе работи.

Всушност, постојат некои докази кои сугерираат дека спротивностите одбиваат — особено кога станува збор за погледи, вредности и темпераменти.

Денес, социјалните мрежи, веб-локациите и апликациите што многумина ги користат за да најдат пријатели, партнери и љубов нè туркаат во насока на луѓе кои се чини дека размислуваат на сличен начин како нас.

Спротивностите можат да привлечат, но…

Значи, зошто застареното верување дека спротивностите привлекуваат сè уште е толку широко распространето? Тоа е затоа што спротивностите секако можат да привлечат, но таа привлечност често е краткотрајна, особено ако парот не дели слични вредности.

Таквите врски обично се засноваат на краткотрајна заљубеност и физичка хемија , но можеби нема да доведат до љубов. Разликите може да предизвикаат почетна искра, иако на долг рок, сличностите создаваат најзадоволителни и трајни романтични врски.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име