Дома Психолошки совети Спијте попладне, корисно е!

Спијте попладне, корисно е!

769
0

Резултатите од истражувањето на американските научници укажуваат дека сонот има регенеративни ефекти по подолг период на будност.

Професор по психологија на Универзитетот во Беркли, кој е и главен автор на студијата, рече дека за време на студијата, истражувачите испитувале 39 млади возрасни поделени во две групи, едната одмарала, а другата не.

Напладне, сите учесници ќе бидат подложени на ментални прегледи дизајнирани специјално за активирање на хипокампусот, област на мозокот што помага да се складираат информации – меморија.

И двете групи имаа идентични резултати – во 14 часот, членовите на групата кои беа приведени да се одморат легнаа 90 минути, додека другите останаа будни.

Подоцна во текот на денот, во 18 часот, сите учесници во студијата повторно биле подложени на серија ментални вежби во кои од нив се барало да запаметат информации.

Учесниците во студијата кои спиеле реагирале многу подобро, додека дури и ги подобриле своите резултати, забележале истражувачите.

Овие резултати се во согласност со нивната хипотеза дека спиењето е потребно за да се испразни меморијата на мозокот на краток рок и да се направи простор за нови информации, рече Вокер при презентирањето на резултатите од истражувањето.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име