Дома Здравје Слушните помагала им помагаат на луѓето да живеат подолго

Слушните помагала им помагаат на луѓето да живеат подолго

1441
0

Слушните помагала им помагаат на луѓето да живеат подолго

Секој што е наглув и не носи слушно помагало треба повторно да размисли бидејќи е откриено дека им помага на луѓето да живеат подолго, според Универзитетот во Јужна Калифорнија (USC).

Покрај компензирањето за губење на слухот, слушните помагала веројатно спасуваат живот, според истражувањето спроведено од USC’s Keck Medicine и објавено во рецензираното списание The Lancet Healthy Longevity.

– Откривме дека возрасните со оштетен слух кои редовно користеле слушни помагала имаат 24 отсто помал ризик од смрт од оние кои никогаш не ги носеле, изјави Џенет Чои, раководител на студијата.

Цитирајќи други неодамнешни трудови кои покажуваат дека, покрај помагањето во намалувањето на нивото на депресија и деменција, слушните помагала, исто така, го зајакнуваат менталното здравје и сознанието, Чои рече дека тие можат да играат заштитна улога во здравјето на луѓето и да ја спречат раната смрт.

Гласна и јасна порака е дека купувањето на слушно помагало треба да биде новогодишно решение за лицата со оштетен слух.

Чои, која е родена со оштетен слух, но не користела помагало до нејзините 30-ти, рече дека сака да поттикне повеќе луѓе да ги носат – и покрај бариерите како што се трошоците, стигмата и тешкотиите да се најдат уреди кои добро функционираат.

Тимот на USC ги прегледа податоците од Националното истражување за здравјето и исхраната на САД, кое опфати повеќе од 1.800 луѓе со оштетен слух.

Податоците што го покриваат периодот од 1999 до 2012 година опфатија речиси 10.000 возрасни лица на возраст над 20 години кои завршиле аудиолошки тестови за да го проценат слухот и кои пополниле прашалник за употреба на слушно помагало.

Тимот на USC истакнува дека откриле речиси 25 проценти разлика во ризикот од смртност помеѓу редовните корисници на слушни помагала и оние кои никогаш не ги користат, и нема разлика во ризикот од смртност помеѓу ретки корисници и оние кои никогаш не ги користат, што укажува на тоа дека само повремена употреба на слушните помагала можеби не се корисни во смисла на продолжување на животниот век.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име