Дома Здравје Слабеењето не е доволно за борба против дијабетесот

Слабеењето не е доволно за борба против дијабетесот

2039
0

Слабеењето не е доволно за борба против дијабетесот

Дијабетесот тип 2 често се јавува во асоцијација со други болести поврзани со начинот на живот, како што се високиот крвен притисок или дебелината, а лекарите со децении им кажуваат на луѓето со дијабетес да изгубат тежина за да се обидат да се справат со нивниот проблем.

Но, слабеењето не е доволно, велат научниците и лекарите од кинескиот универзитет во Хонг Конг кои го проучувале влијанието на губењето на тежината на 37.000 пациенти со дијабетес.

  • Многу малку пациенти на кои им е дијагностициран дијабетес тип 2 можат да постигнат нормално ниво на гликоза во крвта само преку губење на тежината, според тимот, чии наоди беа објавени во медицинското списание PLOS Medicine во јануари.

Клиничките испитувања во минатото сугерираа дека губењето на тежината може да функционира само по себе, но ефектите од реалниот свет не се соодветно тестирани, според лекарите од Хонг Конг, кои велат дека само губењето на тежината се покажало помалку ефикасно кога се следи надвор од клиничките испитувања.

  • Една од причините за отстапувањето од клиничките испитувања е тоа што нивните учесници добиваат силна холистичка поддршка за промени во животниот стил, вклучително и промени во исхраната, вежбањето и менталното здравје, објаснуваат научниците. Ова не се случува надвор од клиничките испитувања.

Околу 400 милиони луѓе ширум светот страдаат од дијабетес, проблем кој се шири во последните децении бидејќи луѓето помалку вежбаат и јадат повеќе преработена храна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име