Дома Здравје Скриени симптоми на деменција: Внимавајте на раните знаци

Скриени симптоми на деменција: Внимавајте на раните знаци

6717
0

Скриени симптоми на деменција: Внимавајте на раните знаци

Деменцијата е болест чиј процес може да се забави, но не и да се излечи. Дознајте подолу дали постојат скриени симптоми на кои можеме да влијаеме на време!

Првите знаци на деменција

Дали се плашите кога секој ден заборавате каде одевте, што требаше да купите или кому да се јавите? Многу луѓе се прашуваат дали хроничниот стрес го зголемува ризикот од развој на деменција , а подолу се одговорите на оваа тема. Што можеме да направиме за себе, а на кои скриени симптоми треба да внимаваме кај другите, објасни во „Јутру“ на Прва проф. д-р Ранко Раичевиќ.

„Заборавноста, или каква било форма на когнитивни нарушувања, е нешто што претставува сериозен проблем во секојдневното функционирање, но исто така и проблем за здравствената заедница како целина. Деменцијата е болест на современиот свет и се смета дека е присутна во огромното Поголемиот дел од земјите со умерено ниво на развој, особено богатите земји, првиот здравствен проблем. Ова е болест која е јасно поврзана со стареењето, така што имаме епидемија на луѓе кои имаат значителна форма на овие нарушувања “, рече Д -р. Раичевиќ и откри дали заборавот треба да не загрижува.

„Не треба да се грижиме ако не се случи секој ден, ако нема динамика. Ако заборавањето не се продлабочи, тоа е веројатно одраз на замор и стрес заради животниот стил што се повеќе бара. Ние даваме помалку и помалку време на мозокот да се одмори, а мозокот бара осум часа континуиран одмор. Утрото се занимаваме со една работа, во вториот дел од денот со друг. Мозокот постојано се префрла од еден начин на размислување во друг И има скокови. Без оглед колку е неограничен капацитетот на мозокот за чување информации, сè уште има ограничен број на „фиоки“ што во „поплавата“ на информации почнуваат да ги депонираат “, објасни професорот.

Како изгледаат симптомите?
„Повеќето време семејството сака да не го забележи тоа од емотивни причини. Најчесто работите се минимизираат, велат дека некој е уморен или немаат ден. Меѓутоа, кога ќе почне да се случува во такви начин да стане опасно, бидејќи се остава вклучен електричен уред, човекот заминува на пазар и не знае да се врати, ја запоставува личната хигиена, тоа се знаци на деменција. Потоа се појавуваат груби нарушувања на меморијата , членовите на семејството не се препознаваат , кога човек не го знае распоредот на собите во неговиот стан, ова е напредна форма на деменција и страдање за семејството“, објасни д-р Раичевиќ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име