Дома Психолошки совети „Синдром на скршено срце“ погодува се повеќе жени

„Синдром на скршено срце“ погодува се повеќе жени

565
0

Една нова студија утврди два алармантни тренда кога станува збор за синдром кој е последица на силен стрес или лична загуба, а може да предизвика долгорочни проблеми со срцето.


Според студија објавена во списанието на Американското здружение за срце и спроведена од Институтот за срце Смит во медицинскиот центар Седарс-Синај, на жените на возраст од 50 до 74 години им се дијагностицира „синдром на скршено срце“ шест до десет пати почесто отколку помладите жени и мажите на која било возраст.

Ова е прва студија која истражува дали постои разлика заснована на возраст меѓу половите во инциденцата на овој синдром – дотогаш истражувачите знаеле само дека жените имаат поголема веројатност да го развијат од мажите. Во студијата, 83 отсто од случаите на овој синдром биле жени. На секој маж од сите возрасни групи дијагностициран со овој синдром, имаше десет случаи дијагностицирани кај средовечни жени и шест кај постари жени.

Истражувачите од институтот, исто така, открија дека овој синдром станува се почест и дека неговата инциденца постојано се зголемувала уште пред избувнувањето на пандемијата на коронавирус, со која исто така е поврзан бидејќи им носи многу предизвици и стресни фактори на жените.

Такоцубо кардиомиопатија или кардиомиопатија индуцирана од стрес, синдром кој првпат го опишаа јапонските научници, има симптоми слични на срцев удар: ненадејна болка во градите и отежнато дишење и е предизвикана од интензивен стрес и/или лична загуба.

Поврзаноста срце-мозок
„Оваа студија дополнително ја потврдува виталната улога што ја игра врската срце-мозок во целокупното здравје, особено кај жените“, рече авторката на студијата Сузан Ченг, д-р, професор по кардиологија и директор на Институтот за истражување за здраво стареење. во Одделот за кардиологија на Институтот за срце Смит. Начинот на кој мозокот и нервниот систем реагираат на различни видови стресори се менува како што жената старее. Пресвртната точка е веројатно веднаш по средната возраст, кога „вишокот“ стрес може да влијае на здравјето на срцето. „Жените се особено погодени во оваа ситуација, а ризикот се чини дека се зголемува.

Научниците сега ги истражуваат долгорочните импликации на оваа дијагноза, молекуларните маркери на ризик и факторите кои придонесуваат за зголемување на бројот на случаи. Зголемувањето може да биде резултат на промените во чувствителноста, околината или и двете, сметаат тие и додаваат дека треба да се открие уште многу што лежи во основата не само на овој синдром, туку и на други здравствени проблеми од кои најмногу страдаат жените.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име