Дома Здравје Симптоми на ТЕШКА болест за кои не се зборува:

Симптоми на ТЕШКА болест за кои не се зборува:

1068
0

Симптоми на ТЕШКА болест за кои не се зборува: Еве што треба да знаете за тумор на МОЗОК, а еве кој е изложен на НАЈВИСОК ризик да го развие!

Што е тумор на мозокот и кои се симптомите?

Тумор на мозокот е маса или грутка во мозокот што се јавува кога мозочните клетки се делат и растат на неконтролиран начин.
Кои се знаците на сериозна состојба и колку е лесно да се забележат?
Еве што знаеме и на што треба да внимаваме… Што е тумор на мозокот?

Тумор на мозокот е раст на абнормални клетки кои растат на некој орган и се размножуваат и се шират на неконтролиран начин. Израстоците можат да бидат бенигни, неканцерозни, растат бавно и веројатно нема да се повторат доколку се третираат. Сепак, канцерогените тумори на мозокот се посериозни и некои можат да започнат во мозокот или да се шират таму од рак на друго место во телото.

Туморите на мозокот исто така се оценети според нивната тежина, при што туморите од еден и два степен се сметаат за низок ризик. Додека туморите од трето и четврто одделение се сметаат за висок ризик и веројатно ќе се вратат по третманот.


Кои се симптомите на тумор на мозокот?
Симптомите на туморот на мозокот зависат од неговата тежина и од тоа кој дел од мозокот е засегнат. Сепак, постојат вообичаени знаци на кои луѓето можат да внимаваат доколку се загрижени. Тие вклучуваат тешки, континуирани главоболки, напади, како и гадење, повраќање и поспаност.

Други знаци може да вклучуваат проблеми со видот или говорот, парализа, па дури и промени во однесувањето на личноста, како што се тешкотии во запомнувањето на нештата. Овие симптоми може да се појават ненадејно или да се развиваат бавно со текот на времето.

9 зони на абдоминална болка: Знаци дека имате проблем со урината, бубрезите или чир на желудникот


Кој е изложен на поголем ризик да развие тумор на мозокот?
Секој може да развие тумор на мозокот, но истражувањата покажаа дека постојат фактори кои можат да ги зголемат шансите за развој на тумор на мозокот.

Луѓето кои претходно страдале од рак се изложени на поголем ризик, како и постарите лица и луѓето кои имаат семејна историја на тумори на мозокот. Луѓето со ХИВ/СИДА исто така имаат двојно поголема веројатност да развијат тумори на мозокот, а изложеноста на одредени видови на зрачење предизвикува и израстоци.
Како изгледа третманот?


Главните опции за третман вклучуваат стероиди, кои можат да помогнат да се намали отокот околу туморот. Ова може да биде проследено со операција за отстранување на туморот доколку тимот смета дека операцијата е неопходна. Други опции за третман вклучуваат хемотерапија и радиотерапија за да се отстранат сите преостанати клетки оставени по операцијата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име