Дома Здравје Симптоми на гихт, третман и препорачана диета

Симптоми на гихт, третман и препорачана диета

4920
0

Симптоми на гихт, третман и препорачана диета

Дознајте кои се симптомите на гихт и кои се чекорите во лекувањето. Исто така, дознајте како исхраната може да помогне и совети кои можат да ја намалат непријатноста.


Гихтот е метаболичко нарушување кое е придружено со воспалителен одговор како одговор на акумулација и таложење на кристали на урична киселина во различни делови од телото.

Симптоми на гихт: Што може да помогне во лекувањето?
Гихт погодува 1-2% од населението и е вид на воспалителен зглобен процес. Оваа патологија се карактеризира со епизоди на егзацербација и ремисија. Третманот на гихт вклучува препишување на антиинфламаторни лекови за намалување на болката, како и лекови кои ја нарушуваат синтезата на урична киселина. Намалувањето на факторите на ризик како што се вишокот килограми, неурамнотежената исхрана е клучна за контрола на состојбата.


Кои се симптомите на гихт?
Акутен напад на гихт се развива брзо, често за време на спиењето и е придружен со следниве симптоми:

Тешка болка. Острата болка во зглобовите обично започнува во првиот метатарзофалангеален зглоб на стапалото, но секој зглоб во екстремитетите може да биде зафатен. Често се развива воспаление во зглобовите на глуждот, коленото, лактот и зглобот.


Болката трае во просек 24 часа од почетокот на нападот, а потоа постепено се намалува.
Непријатни сензации, вкочанетост во зглобот. Може да дојде до влошување на симптомите, односно вкочанетоста трае и до две недели.
Оток , црвенило во зглобната област. За време на нападот, зглобовите стануваат болни, кожата над зглобот е жешка на допир.
Ограничување на подвижноста на зглобовите. Постепено се јавува тешка деформација на зглобот.

Причини за гихт
Гихт се јавува кога урати (соли на урична киселина) се акумулираат во заедничката празнина поради нарушувања во метаболизмот на урична киселина. Овие промени доведуваат до воспаление и развој на акутен напад.

Научно истражување: Само пет суви сливи дневно можат да помогнат во одржување на здравјето на…

Ако има премногу урична киселина, таа се акумулира во форма на кристали во зглобовите. Хроничната фаза често се карактеризира со формирање на тофи. Тофите се претставени со поткожни меки нодули кои се формираат околу зглобовите.

Гихт: фактори на ризик
Кај мажите овој тип на метаболичко нарушување се развива почесто. Кај жените, инциденцата на гихт се зголемува со почетокот на менопаузата. Ова се должи на фактот дека естрогените го поттикнуваат излачувањето на урична киселина.дебелината. Наспроти позадината на вишокот на телесна тежина, содржината на урична киселина се зголемува, а нејзиното излачување преку бубрезите станува потешко.
Наследност.
Земање диуретици и антихипертензивни лекови (диуретици, АКЕ инхибитори).
Диета со доминација на црвено месо, алкохол, често консумирање пијалоци со фруктоза.
Хипертензија, дијабетес мелитус, историја на патологија на бубрезите.

Можни компликации на гихт
За некои луѓе, гихтот може да стане хроничен проблем, со повеќекратни тешки напади кои се случуваат на кратки интервали без целосно решавање на воспалението помеѓу нападите. Оваа форма предизвикува значително уништување и деформација на зглобовите.Ако не се лекува, се развиваат повеќе тофи, што доведува до деформација на зглобовите и ограничување на секојдневните активности.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име