Дома Здравје Симптоми на висок холестерол – можете да го видите на вашето лице!...

Симптоми на висок холестерол – можете да го видите на вашето лице! Сите го игнорираме знакот – Мислиме дека е нормално!

2962
0

Симптоми на висок холестерол – можете да го видите на вашето лице! Сите го игнорираме знакот – Мислиме дека е нормално!

Високиот холестерол е здравствен проблем кој може да има различни манифестации, вклучувајќи ги и оние на лицето. Овие симптоми, иако ретки, може да бидат важен показател за основниот проблем со липидите во крвта.

Високото ниво на холестерол може да предизвика одредени промени на лицето, иако тие се ретки. Овие промени можат да бидат важен показател за здравствени проблеми со липидите во крвта.

Во некои случаи, високиот холестерол може да предизвика жолтеникави дамки или испакнатини на горните и долните очни капаци. Овие промени се нарекуваат ксантелазма. Тие се меки до цврсти, безболни и се резултат на акумулација на холестерол под кожата.

Единствениот начин со сигурност да се утврди високиот холестерол е преку тест на крвта и липиден панел. Луѓето со висок холестерол или триглицериди, познати како хиперлипидемија, може да покажат симптоми на лицето како што е ксантелазма. Високиот холестерол може да се манифестира и како сив прстен во окото, познат како корнеален лак, особено кај луѓе со семејна историја на висок холестерол.

Здравствени ризици

Високото ниво на холестерол може да го зголеми ризикот од разни здравствени проблеми. Ксантомите се уште еден симптом на висок холестерол и се манифестираат како мали мозолчиња кои не можат да се истиснат. Ксантелазмите, посебен вид на ксантом, се појавуваат на очните капаци и можат да бидат присутни на горните и долните очни капаци или во аглите на очите, пренесува „ Медикал њу стодеј “.

Еруптивните ксантоми се ретка состојба која предизвикува појава на мали лезии на кожата, обично на лактите, рацете и колената, но може да се појават и на лицето, вклучувајќи ги образите, челото и горните очни капаци. Овие симптоми се знак за многу високи триглицериди, што може да го зголеми ризикот од акутен панкреатит.

Lichen planus (LP) е честа состојба која предизвикува чешање и осип на кожата или во устата и е поврзана со високи нивоа на липиди, вклучително и холестерол. Најчестите симптоми се сјајни виолетови или црвени испакнатини кои може да чешаат. Тие можат да се појават насекаде на телото, вклучувајќи го и лицето, но најчести се на зглобовите, рацете, грбот и глуждовите. Може да се појават бели, чипкасти дамки или дамки во устата на јазикот или во внатрешноста на образите, придружени со чувство на печење.

Симптомите на висок холестерол на лицето се ретки, но може да бидат важен знак за понатамошни медицински прегледи и третман. Доколку забележите какви било промени на вашето лице кои би можеле да бидат поврзани со холестеролот, важно е да се обратите кај лекар за правилна дијагноза и третман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име