Дома Твој готвач Се топи во уста: Лиснато вртено тесто со сирење

Се топи во уста: Лиснато вртено тесто со сирење

1285
0

Се топи во уста: Лиснато тесто со сирење

Веројатно сè уште не сте имале шанса да го пробате, а штом ќе го направите, ќе разберете зошто е толку добао и посебно! Пријатно!

Состојки:

околу 900 грама брашно

200 мл млеко

2 јајца + една белка

6 лажици масло

6 лажици јогурт

40 грама свеж квасец

лажица шеќер

две лажички сол.

И повеќе:

100 грама путер

400 грама младо сирење

една жолчка од јајце и малку млеко за премачкување на вртеното пред печење.

Подготовка

Во 200 мл млако млеко ставете шеќер и квасец и почекајте да нарасне квасецот. Во просеаното брашно се додаваат сите состојки и преостанатото млако млеко и се замесува мекото тесто и се остава да стаса на топло место околу еден час. Матете го путерот на собна температура додека не омекне (за да може да се намачка на тестото). Посолете го сирењето, ако не е солено.

Тестото поделете го на четири дела и секое парче развлечете го во правоаголник со дебелина од околу 1 см. Секој дел премачкајте го со путер и сирење, одозгора ставете го следниот лист тесто, повторете ја постапката. Последниот, четврти дел од тестото не го мачкајте со ништо.

Сега нежно притиснете со рацете за да се размачка тестото, и да се добие правоаголник од околу 28х40 см.

Прво преполовете го тестото, а потоа секоја половина пресечете ја уште два пати за да добиете шест ленти тесто. Завртете ја секоја лента од половина на едната страна, а другата половина на другата страна. Не влечете и истегнувајте ги ремените!

Подгответе тавче со дијаметар од 30 cm до 32 cm (ниту помало ниту поголемо) и намачкајте го со масло. До него се става првиот, последниот дел од тестото што се витка во средината и така за сите шест ленти.

Исечете ги краевите околу 1 см и израмнете ги пред да ги ставите во тавата. Премачкајте ја кората со жолчка измешана со лажица млеко. Оставете на топло место околу половина час пред печење.

Печете го вртеното околу 45 минути на 180 степени (во зависност од тоа колку е силна вашата рерна)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име