Дома Психолошки совети Седум работи кои можат да предизвикаат вознемиреност без воопшто да го сфатите

Седум работи кои можат да предизвикаат вознемиреност без воопшто да го сфатите

654
0

Симптомите на анксиозност можат да бидат секакви – нервоза, страв, паника, потење, забрзан пулс.

Сето ова може да биде нешто привремено, но може да достигне и точка каде што ја преминува границата и потоа влијае на способноста на човекот да функционира нормално во секојдневниот живот.

Ова значи дека анксиозноста може да ескалира до тој степен што лицето не може самостојно да ја врши својата работа, да ги извршува домашните работи или да се грижи за себе или за саканите. Предизвикувачите на анксиозност се различни за секого, а посериозните последици може да се спречат со навремена реакција.

Чувството дека нешто не е во ред со тебе

Постојано мислите дека нешто не е во ред со вас и дека сте болни, а од ова може да произлезе вознемиреност. Експертите велат за health дека физичките симптоми може да предизвикаат целосно анксиозно растројство доколку грижата го попречува секојдневното функционирање. Овде секако вреди да се спомене дека брзиот пулс, хипервентилацијата, потењето и чувството на слабост исто така спаѓаат во оваа категорија.

Грижа за вашите најблиски

За некои луѓе, анксиозноста не доаѓа од грижата за себе, туку од грижата за тоа што може да се случи со нивните најблиски, деца, блиски членови на семејството или пријатели.

Недостаток на спиење

Спиењето е голем активирач и суштински елемент на секое здравје. Според Центрите за контрола и превенција на болести, возрасните треба да спијат најмалку седум часа квалитетен ден. Бидејќи токму недостатокот на сон влијае на влошување на анксиозноста.

Со текот на годините, откриено е дека нивото на анксиозност се зголемува по ноќна несоница. Здружението за анксиозност и депресија на Америка истакнува дека недостатокот на сон може да предизвика анксиозност, но анксиозноста може да предизвика проблеми со спиењето. д-р. МекКен истакнува дека кога луѓето се лишени од сон, тие стануваат многу почувствителни на ефектите на супстанциите што предизвикуваат анксиозност, како што се кофеинот и другите стимуланси.

Кофеин и стимуланси

Сузан Боулинг, PsyD, психолог во Центарот за женско здравје во Кливленд, изјави за health дека некои студии покажуваат дека консумирањето повеќе од 200 милиграми кофеин може да ја зголеми веројатноста за појава на анксиозност и напади на паника кај луѓето кои се чувствителни на тоа. „Природните ефекти на кофеинот стимулираат низа сензации, како што се побрзо отчукување на срцето, загревање на телото, зголемена стапка на дишење – сето тоа имитира анксиозност.

Секогаш сте на диета

Дали сакате да ослабете и постојано сте на диета иако знаете дека не е многу здрава? Ако не се храните добро, нема да се чувствувате добро, а лошата исхрана навистина влијае на вашето ментално здравје. Неодамнешните истражувања покажуваат дека јадењето многу преработени јаглехидрати може да го зголеми ризикот од анксиозност. Истражувачите мислат дека ова може да се должи на повторените и брзи промени во нивото на гликоза во крвта.

Страв од разделба од саканата личност

Одвојувањето од саканите исто така може да предизвика анксиозност, како кај децата така и кај адолесцентите, но и кај возрасните. Националниот институт за ментално здравје посочува дека таквите луѓе често се грижат дали ќе им се случи некаква штета на овие луѓе додека се разделени и токму затоа избегнуваат секаков вид разделба.

Загриженост за еколошки катастрофи

Сè почесто се случуваат екстремни климатски промени, а иако луѓето веќе се навикнати на нив, ваквите настани предизвикуваат голем стрес и вознемиреност.

Таквата анксиозност е позната како еко-анксиозност , нов термин кој е наметнат како резултат на промените што се случуваат во природата и околу нас и како тоа влијае на личноста.

Пандемијата на вирусот СОВИД-19 доведе и до создавање на нов термин: коронафобија. За време на пандемијата, истражувачите открија дека грижите поврзани со вирусот СОВИД-19 доведоа до повисоки нивоа на анксиозност.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име