Дома Positive of the day Светски ден на водата – 22 март…

Светски ден на водата – 22 март…

804
0

На 22 март, Светскиот ден на водата го насочува нашето внимание кон највиталниот ресурс на Земјата. Обезбедувањето на чисти извори на вода за сите жители на светот е целта на Светскиот ден на водата.
Светскиот ден на водата е шанса да се потсетиме дека милијарди луѓе до денес го живеат својот живот без пристап до безбедна вода за пиење. Како основно човеково право, наша работа е да ја зачуваме водата што ја имаме, како и да обезбедиме пристап до оние на кои им е потребна.
Бидејќи многу различни групи се занемаруваат кога станува збор за обезбедување пристап до најскапоцениот ресурс на Земјата, Обединетите нации зазедоа став дека „услугите за вода мора да ги задоволуваат потребите на маргинализираните групи и нивниот глас да биде слушнат во процесот на донесување одлуки“.
Во 1993 година беше одбележан првиот Светски ден на водата. Настанот првично беше предложен на Конференцијата на Обединетите нации за животна средина и развој во Рио де Жанеиро во декември 1992 година. Секоја година има тема поврзана со Светскиот ден на водата за да се обезбеди кохезивна мисија и фокус на едно место.
Годинава светскиот ден на водата е посветен на зголемување на свеста за глобалната светска криза за вода, значењето на водата за човештвото и како може да ја заштитиме.

Претходна објаваДенес е Младенци – празник на младоста и љубовта!
Следна објаваХибискус, сите негови здравствени придобивки!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име