Дома Живот Светската здравствена организација го кажа својот збор: осаменоста е исто толку опасна...

Светската здравствена организација го кажа својот збор: осаменоста е исто толку опасна како пушењето 15 цигари на ден

654
0

Светската здравствена организација го кажа својот збор: осаменоста е исто толку опасна како пушењето 15 цигари на ден

Не е тајна дека постарите луѓе често се осамени, а тоа има значително влијание врз нивното расположение и ментална состојба. Колку е тоа всушност опасно, покажува фактот што Светската здравствена организација ја прогласи осаменоста за итна закана по здравјето и ја споредува со штетните ефекти од пушењето 15 цигари дневно.

Осаменоста значително влијае на квалитетот на животот, а кај постарите луѓе може да влијае и на развој на деменција и други здравствени состојби. Токму затоа Светската здравствена организација ја прогласи осаменоста за итна закана по здравјето.


Во Берлин има програма против осаменоста на постарите, а резултатите се одлични.
Пушењето цигари има значително влијание врз организмот, но и врз здравјето. Многу експерти често предупредуваат на ова, а сега Светската здравствена организација ја спореди опасноста и штетата од пушењето 15 цигари дневно со штетата што ја предизвикува осаменоста.

Токму осаменоста доведува до разни дополнителни проблеми и го зголемува ризикот од развој на деменција, но го зголемува и ризикот од инцидентна коронарна артериска болест или мозочен удар за 30 проценти. Освен тоа, осаменоста влијае и на појавата на депресија, анксиозност и деменција. Ова е резултат на истражувањето спроведено во САД, но истите последици од осаменоста важат и за луѓето во остатокот од светот, пишува forbes.com .

Сепак, ова може да се промени многу лесно. Со почесто здружување, со здружување во разни клубови или здруженија на пензионери кои нудат голем број активности потполно бесплатно, каде што можете да запознавате нови луѓе и да стекнете нови пријатели. Покрај тоа, за вашето здравје ќе биде корисно да вежбате на групни тренинзи, каде што исто така можете да запознаете нова личност и да разговарате со некого. Самата Светска здравствена организација ќе се обиде да ги промени работите со формирање на посебна Комисија која во иднина ќе се занимава со овој проблем.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име