Дома Живот Само 15 минути пешачење по вечерата добро ќе влијае на вашето здравје

Само 15 минути пешачење по вечерата добро ќе влијае на вашето здравје

434
0

Само 15 минути пешачење по вечерата добро ќе влијае на вашето здравје

Експертите секогаш истакнуваат дека после јадење никогаш не треба веднаш да лежиме. Всушност, најдобро е да одите на кратка прошетка после оброк, а пешачењето ќе биде особено корисно доколку го практикувате после вечерата.

Веќе подолго време слушаме дека лесната прошетка по оброкот е една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашето здравје, но понекогаш се чини невозможно затоа што брзаме на работа наутро и често немаме време да оди на прошетка за време на нашата пауза за ручек. Културата на одење после јадење е особено популарна меѓу Италијанците, кои со векови се запознаени со неговите придобивки за општото здравје и варењето.

По оброкот најдобро е да одите на кратка прошетка, а пешачењето ќе ви биде особено корисно доколку го практикувате после вечерата.

Едно истражување сега покажа дека пешачењето после оброк е исто така корисно за спречување на дијабетес тип 2 . Во истражувањето учествувале постари луѓе кои оделе на лента за трчање 15 минути после јадење, што резултирало со помали флуктуации на шеќерот во крвта во следните часови. Понатаму, истражувањето покажа дека овие кратки прошетки по вечерата се уште покорисни за намалување на нивото на шеќер во крвта отколку 45-минутната прошетка наутро или подоцна попладне. Ова знаење секако е корисно за многумина кои немаат време да се прошетаат после јадење во текот на денот, бидејќи навечер полесно се наоѓа време за тоа.

Многу луѓе го јадат најголемиот оброк во денот навечер и најчесто одат да седнат или да легнат после него. Резултатот ќе биде големо зголемување на гликозата во крвта, што може да трае со часови , забележува водачот на студијата Лорета ДиПиетро , ​​професорка по наука за вежбање на Факултетот за јавно здравје на Институтот Милкен на Универзитетот Џорџ Вашингтон.

Што точно се случува во телото кога одиме после јадење?

Мускулите кои ги користиме за одење користат гликоза за енергија и на тој начин ја „извлекуваат“ од циркулацијата и на тој начин ја намалуваат количината на гликоза што останува во крвта. Значи, најдоброто нешто што можете да го направите по вечерата е да станете од масата и да се движите , вели Ендрју Рејнолдс од Универзитетот во Отаго во Нов Зеланд.

Понатамошните набљудувања покажаа дека одењето после јадење е многу поефикасно отколку одењето пред јадење кога станува збор за одржување на здрави нивоа на шеќер во крвта. Понатамошните истражувања исто така покажаа дека одењето го забрзува времето потребно храната од желудникот да стигне до тенкото црево, што може да го продолжи чувството на ситост после јадење. Исто така, постојат докази кои ја поврзуваат оваа форма на побрзо варење со помалку металоиди и други симптоми на рефлукс.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име