Дома Живот РУСКИ НАУЧНИЦИ ЧЕКОР ПРЕД СИТЕ: Вештачка интелигенција која открива нешто многу важно

РУСКИ НАУЧНИЦИ ЧЕКОР ПРЕД СИТЕ: Вештачка интелигенција која открива нешто многу важно

1249
0

РУСКИ НАУЧНИЦИ ЧЕКОР ПРЕД СИТЕ: Вештачка интелигенција која открива нешто многу важно

Руски научници развија систем за вештачка интелигенција кој ќе може да открива разни болести и расипана хрна од зеленчук и овошје. Во исто време, може да ги открие овие промени во рана фаза, соопшти Московскиот институт за наука и технологија „Сколтех“.

  • Научниците претставија проект во кој беше предложен алтернативен метод со кој може да се одредат расипани јаболка во магацини, од каде што се доставуваат до потрошувачите. Компјутерскиот систем за набљудување овозможува откривање на разни видови кои се штетни во рана фаза – се наведува во соопштението.

Системот е развиен од група научници од „Сколтех“ на чело со Андреј Сомов и Државниот универзитет за воздухопловна апаратура од Санкт Петербург. Експертите долго време работат на создавање вештачка интелигенција која може да препознава различни производи.

Научниците ги адаптираа нервните мрежи за да ја решат важната задача за откривање на разни штети и болести кои влијаат на зеленчукот и овошјето за време на складирањето. Обично, за решавање на овој проблем се користат скапи и хиперспектрални камери кои работат во инфрацрвениот дел од спектарот.

Откриле дека може да се открие и со помош на обични камери со два вида невронски мрежи кои ќе извлечат слики од снимката и ќе разликуваат расипано од здраво овошје и зеленчук. Научниците успеале да ги одвојат скапаните примероци.

Вештачката интелигенција може да анализира слики од четири различни видови јаболка со 98 проценти точност. Ова овозможува да се користат одредени алгоритми и да се одделат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име