Дома Твој готвач Рецепт за фин и миризлив ликер од аронија

Рецепт за фин и миризлив ликер од аронија

660
0

Рецепт за фин и миризлив ликер од аронија

Аронијата е бобинка од која можеме да направиме многу фини работи, вклучувајќи и вкусен ликер

Сосема непозната не толку одамна, но денес сеприсутна, аронијата не е само извор на здравје, туку и многу вкусна бобинка од која можеме да направиме многу убави нешта, вклучително и вкусен ликер.

Со интензивна виолетова боја и изглед кој неодоливо наликува на боровинки, бобинките од аронија ни дојдоа од Северна Америка и од сибирските земји. Тие се богати со супстанции кои помагаат во борбата против инфекциите, го спречуваат стареењето на клетките, се одличен извор на влакна и витамини и многукратно се корисни за човечкото тело.

Бобинките од аронија се јадат свежи, но се обработуваат и се користат во многу рецепти, од сокови, џемови до разни ликери.

Дали знаевте дека аронијата е и супербери која го намалува високиот крвен притисок? Иако има малку горчлив вкус, дефинитивно треба што почесто да го внесуваме во исхраната. Бобинките од аронија се јадат свежи, но се обработуваат и се користат во многу рецепти, од сокови, џемови до разни ликери. Ви носиме рецепт за вистински домашен, миризлив ликер од аронија.

Состојки за ликер од аронија:
500 гр бобинки од аронија
350 гр шеќер
1 л црвено вино
150 мл рум
1 парче цимет во кората
2 каранфилче
1 мешунка од ванила

Ликер од аронија – подготовка:
Во тенџере се ставаат виното, шеќерот, аронијата и зачините, се сече мешунката од ванила на половина, семките со нож се изгребат, се ставаат, се ставаат во мешунката и се остава да зоврие. Гответе на тивок оган околу 15 минути додека шеќерот целосно не се раствори.
Се трга од оган и се остава течноста малку да се излади, па се додава румот и се се меша.
Истурете во подготвени стерилизирани шишиња (заедно со бобинки и зачини), затворете и оставете да отстои најмалку четири недели. Од време на време малку протресете ја содржината на шишињата.
Послужете ги добро изладен.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име