Дома Здравје Псоријатичен артритис: Воспалителна состојба која предизвикува хроничен замор

Псоријатичен артритис: Воспалителна состојба која предизвикува хроничен замор

842
0

Псоријатичен артритис: Воспалителна состојба која предизвикува хроничен замор
Истражувањето на 137 учесници покажало дека 45 отсто покрај замор имале и нарушувања на спиењето, анксиозност или депресија.

Луѓето со псоријаза често имаат псоријатичен артритис, кој е хронична воспалителна состојба и влијае и на кожата и на зглобовите.

Оток на зглобовите
Се карактеризира со болки во зглобовите, вкочанетост и оток, што може да доведе до значителна физичка попреченост доколку не се третира правилно.

Болеста може да го зафати секој зглоб во телото, а нејзините симптоми често наликуваат на оние на ревматоидниот артритис, иако вклучува и уникатни карактеристики како што се дактилитис (отекување на цели прсти или прсти) и ентезит (воспаление на местата на вметнување на тетивите или лигаментите) .

Точната причина не е целосно разбрана, но се верува дека се должи на комбинација на генетски, имунолошки и еколошки фактори.

Примарниот симптом на псоријатичен артритис е болка во зглобовите, но многу поединци исто така доживуваат хроничен замор и широко распространета болка.

Системско воспаление
Студијата во која учествуваа 64 пациенти со псоријатичен артритис покажа дека повеќе од 25 проценти доживеале широко распространета болка, која е поврзана со зголемен замор. Друга студија покажа дека 22 отсто од 231 учесник со псоријатичен артритис страдале од тежок замор, што е поврзано со поголема активност на болеста.

д-р. Соумја Реди, ревматолог, ја истакна преваленцата на замор кај пациенти со псоријатичен артритис за секојдневно здравје, припишувајќи го на системско воспаление, психосоцијални фактори, коморбидитети како депресија и фибромијалгија и одредени лекови.

Испитување на овој симптом
Анализата на 831 пациент со псоријатичен артритис покажала дека 78 отсто доживеале замор, кој бил потежок со поголема активност и времетраење на болеста и повеќе зафатени зглобови. Заморот имаше негативно влијание врз квалитетот на животот и продуктивноста на работата. Друга студија на 137 учесници покажа дека 45 проценти доживеале замор, често придружен со нарушувања на спиењето, анксиозност или депресија.

Лекарите почнуваат да го разбираат заморот поврзан со псоријатичен артритис, кој често се занемарува во евиденцијата на пациентите. д-р. Кристин Александар забележува дека хроничното воспаление може да предизвика замор, иако многу лекари можеби не го препознаваат тоа како симптом.

За да се справите со замор, разгледајте ги следниве стратегии:

  1. јадете разновидна исхрана, избегнувајте тутун и алкохол
  2. побарајте помош кога е потребно
  3. Планирајте го вашиот распоред за да овозможите време за опоравување помеѓу активностите
  4. Редовното вежбање може да го зголеми нивото на енергија и да го подобри сонот
  5. Алтернативни активни задачи и периоди на одмор
  6. Разговарајте со вашиот лекар за можноста од недостаток на витамин Д
  7. Размислете за техники за намалување на стресот како масажа или акупунктура
  8. Губењето на вишокот килограми може да го намали заморот и другите симптоми.

Следејќи ги овие чекори, луѓето со псоријатичен артритис можат да работат на враќање на енергијата и подобрување на нивниот квалитет на живот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име