Дома Здравје Псоријаза – чума на кожата

Псоријаза – чума на кожата

1783
0

Псоријазата (од грчки. Псора – чешање) е хронична незаразна болест која главно се манифестира со промени на кожата и ноктите, но ги зафаќа и зглобовите во 15-20% од случаите.

Иако е една од најстарите, одамна познати болести, нејзините причини се уште не се разјаснети, а нема договорено објаснување за нејзиното појавување. Денешните теории балансираат помеѓу генетското потекло, изложеноста на стрес и штетните навики во исхраната/животните навики и автоимуните процеси, но нема доволно цврсти докази за едното и другото.

Што се однесува до генетиката , покрај пронаоѓањето на „гените за виновници“ за псоријаза, утврдена е и одредена регуларност на појавување во семејството; ако еден од родителите боледува од псоријаза, шансата да се разболи и детето е приближно 10%. Кај идентични близнаци, шансата да се добијат и двете се приближно 70%.

Теоријата на стресот како предизвикувач на болеста опфаќа најширок спектар на причини. Тие вклучуваат емоционален стрес, механички и хемиски повреди, инфекции, бременост и породување, ненадејни промени во околината, опасни по живот ситуации итн. Дури 40% од пациентите со псоријаза пријавуваат голем стресен настан по кој болеста (прво) се јавува .

Животните навики исто така можат да играат клучна улога во развојот на болеста – забележано е дека болеста може да „активира“ дебелина, пушење и прекумерно консумирање алкохол.

Автоимуната теорија наоѓа одговори во прекумерната активност на сопствените леукоцити, кои лачат воспалителни фактори во прекумерни количини; затоа се борат со воспалителна реакција против сопствениот организам, односно неговите кожни (понекогаш зглобни) клетки. Не е невообичаено за појава на псоријаза по различни инфекции, особено по стрептококен фарингитис. Исто така, не е невообичаено појавата на псоријаза по повреди на кожата – гребнатини, каснувања, каснувања од инсекти и изгореници (т.н. феномен на Кобнер).

Една од теориите, на која често се споменува неодамна, ги поврзува патолошките настани во дигестивниот систем со појавата на псоријаза. Истражувањата покажаа дека псоријазата е почеста кај луѓето со запек, синдром на нервозно дебело црево, честа дијареа, кандидијаза (инфекција со габа од родот Candidae albicans) и нарушена функција на црниот дроб како главен орган за детоксикација. Поради овие болести, цревата стануваат попропустливи, ја губат својата моќ на апсорпција, а патогените цревни бактерии се побројни од корисните, „добри“ бактерии. Ова предизвикува имунолошки одговор: зголемен број на воспалителни клетки се мобилизираат сè побрзо и се јавува воспалителен процес кој во одреден момент е насочен против сопствениот организам и кај предиспонираните поединци „поттикнува“ појава на псоријаза.

Вообичаената возраст на почеток е помеѓу 15 и 35 години , со еднаква застапеност на двата пола. Сепак, забележано е дека кај жените се јавува нешто порано и дека старосната граница може да варира во зависност од видот на псоријазата.

Како да препознаете псоријаза
Главна карактеристика на псоријазата е појавата на црвени, обично подигнати наслаги (задебелени делови на кожата), покриени со лушпести лушпи, понекогаш придружени со чешање. Овие промени се должат на забрзаното размножување и созревање на клетките на кожата. Здравата кожа се обновува приближно на секои 28 дена, така што клетките од подлабоките слоеви на кожата излегуваат на површината додека созреваат, ги менуваат нивните карактеристики и ги заменуваат површните клетки кои се лупат. Кожата погодена од псоријаза се регенерира четири до пет пати побрзо од здравата кожа, така што клетките кои излегуваат на површина имаат само една недела да го поминат целиот развоен процес, што резултира со нивна акумулација, нарушена функција и забрзана смрт.

Треба да се има на ум дека псоријазата е хронична болест која вклучува доживотна борба без дефинитивен лек. Токму тој факт им го отежнува животот на пациентите (особено на оние со потешки форми), бидејќи текот на болеста варира помеѓу периодите на подобрување (обично лето) и влошување на болеста (зима), а понекогаш е доволен и најмал поттик да еруптира во целост.

Бидејќи кожата е најголемиот орган и ја претставува првата линија на комуникација со околината, не е чудно што многу псоријаза е психолошка блокада, односно ги ограничува во голем број социјални активности, ја уништува нивната самодоверба и често прави тие се повлечени и депресивни.

За среќа, помал дел од пациентите страдаат од потешки форми на псоријаза – 1/3, додека другите 2/3 имаат некои од поблагите форми, со подолги периоди на ремисија (подобрување) и подобар одговор на терапијата.

Денес се познати 5 (основни) форми на псоријаза:

  1. Вулгарис е најчестиот облик на псоријаза (80% од пациентите), со појава на црвени испакнатини на кожата покриена со бисерно-бели лушпи, остро разграничени од здравите делови на кожата. Најчесто ја зафаќа кожата на лактите, колената, долниот дел на грбот и скалпот. Може да трае со месеци, дури и години, со периоди на повлекување и повторно појавување.
  2. Гутатна форма најчесто се јавува кај деца и адолесценти, често по бактериски и вирусни инфекции. Се карактеризира со ненадејно појавување на мали црвени дамки (во облик на солза) на трупот и екстремитетите. Поблагите форми исчезнуваат спонтано и засекогаш, а потешките бараат долготраен третман.
  3. Пустуларната форма, присутна кај помалку од 5% од пациентите е ограничена на стапалата и дланките и се јавува главно кај возрасни. Ситни кожни испакнатини (како мозолчиња) исполнети со гној се појавуваат и исчезнуваат во рок од неколку дена, а овој процес се повторува неколку пати. Ретко, оваа форма се развива во генерализирана, кога ја зафаќа кожата на целото тело, а може да биде придружена со посериозни компликации како што се треска, тремор и анемија.
  4. Флексуралниот тип се карактеризира со црвени, мазни фокуси без лушпи, лоцирани во наборите на кожата (пазуви, препони, внатрешен лакт и колена, област под градите). Се јавува кај околу 2% од пациентите, најчесто кај дебели луѓе, а симптомите се влошуваат поради триење на кожата.
  5. Еритродермичен тип , за среќа најреткиот (1,5% од пациентите), е најопасниот тип на псоријаза. Се карактеризира со црвени лушпести фокуси придружени со чешање и исклучително силна болка, а понекогаш се јавува заедно со пустуларна форма. Често се генерализира, и ја загрозува основната заштитна функција на кожата – лесно се јавува дехидрација, треска и инфекции, а пријавени се и смртни случаи.

Во одреден број случаи (15-20%), псоријазата не е ограничена само на кожата, туку ги зафаќа и зглобовите, што се нарекува псоријатичен артритис. Кожните манифестации обично претходат на зглобната форма, а најчесто зафатени се зглобовите, зглобовите и колената. Зафатените зглобови се црвени, отечени, болни и често се намалува нивната функција, што во маѓепсан круг постепено доведува до намалена подвижност и деформитети.

Третман на псоријаза
Денес се достапни различни форми на третман на псоријаза, кои се избираат и дозираат во зависност од видот на болеста, сериозноста на манифестацијата, времетраењето и индивидуалниот терапевтски одговор на пациентите.

Се користат локални препарати во вид на лосиони, креми, масти, гелови, прашоци и премази, а активни состојки се: кортикостероиди, салицилати, препарати од катран, деривати на витамините А и Д, антралин и калципотриен.

Системската терапија вклучува неколку подгрупи на лекови: имуносупресиви (циклоспорин, алфацепт, ефализумаб), антиметаболити (метотрексат), блокатори на некроза фактор (инфликсимаб, етанерцепт) и деривати на витамин А.

Фототерапијата е исто така добро позната – со или без претходна употреба на псорален, пациентите се изложени на ултравиолетово зрачење (зраци од UVA и UVB спектарот), кое најчесто се користи со некои од горенаведените форми на третман.
Во последно време особено популарен е третманот на рибите од родот Garra Rufa (популарно наречен Doctorfish) – т.н. ихтиотерапија. Пациентите со споменатата риба влегуваат во бањите/базените, кои се хранат со излупени, мртви клетки од кожата и го лачат ензимот дитранол, кој ја спречува брзата промена на клетките на кожата.

Бидејќи гореспоменатиот начин на живот и изложеноста на факторите на ризик играат голема улога во почетокот, развојот и контролата на болеста, не треба целосно да се потпираме на достапноста на широк опсег на терапии, туку да се справиме со факторите на ризик.

Исхрана кај псоријаза

Еден од многу важните фактори е исхраната. Истражувањата покажаа дека пациентите кои ја приспособиле исхраната, изгубиле тежина и престанале да пијат, имале подобри резултати – периодите на подобрување биле подолги, активната болест била поблага, а третманот бил поефикасен.

Основните диететски постулати се одржување на оптимална телесна тежина, намален внес на (заситени) масти и протеини, зголемен внес на зеленчук и храна богата со растителни влакна, избегнување едноставни шеќери, подготовка на храна главно со готвење и варење и добро џвакање на храната.

Со текот на годините се „кристализираа“ голем број на намирници/храни кои благотворно делуваат на болеста, но и оние кои треба да се избегнуваат.

Преферирана храна се:

јаболка, брусница, сливи, авокадо, гуави, јаткасти плодови
артишок, морков, целер, цвекло, цвекло, цикорија, лук, краставици, тиквички, пашканат,
ориз, јачмен, просо, ‘рж, лен, масло од ленено семе, омега-3 и омега-6 масни киселини, никулци, грав, соја
лосос, харинга, сардини, морска храна, сурутка, пробиотици

Несакана храна :

цитрусно овошје (лимон, портокал, мандарина, грејпфрут), повисоки дози на витамин Ц.
свинско месо, црвено месо, млеко, путер, јајца
зачинета масна пржена храна
шеќер
кафе, чај, пијалоци со кофеин
алкохол

Покрај конзумирањето препорачана храна и подготовката на храната со готвење, се препорачува да се воведе дополнување на одредени хранливи материи како фолна киселина, витамини А, Б6, Б12 и Е, селен, цинк, магнезиум, лецитин и биофлавоноиди.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име