Дома Психолошки совети Психолозите велат дека овие знаци покажуваат дека имаме работа со манипулатор

Психолозите велат дека овие знаци покажуваат дека имаме работа со манипулатор

409
0

Психолозите велат дека овие знаци покажуваат дека имаме работа со манипулатор

МНОГУ луѓе се заинтересирани како најлесно да препознаат дека во нивна близина или во нивното друштво има личност која е манипулатор. Иако не е секогаш лесно да се знае бидејќи манипулатор буквално може да биде секој, од нашиот најдобар пријател, партнер до колега на работа, психолозите истакнуваат дека некои знаци навистина постојат, пренесува Psych Central.

Како што објаснуваат, манипулацијата како вид на нарушување официјално не постои, но често се појавува како еден од главните симптоми на растројствата на личноста како што се асоцијалното растројство, граничното растројство или нарцисоидното растројство на личноста. Затоа и знаците се разликуваат од личност до личност. И додека една личност може да ги има сите, друга личност има само некои од нив.

Еден од првите знаци дека личноста може да биде манипулатор е поврзан со создавањето чувство на вина. Личноста со манипулативна природа е способна да ја убеди другата страна дека не е во право, а често може да ја обвини за работи кои не ги ни направиле. Причината е што манипулаторот ужива во нанесувањето вина.

Исто така, манипулатор е личност која никогаш не презема одговорност за своите постапки. Наместо тоа, тој многу вешто знае како да избегне ситуација во која може да биде обвинет или работите да му испаднат полоши отколку што сака. А инаку, но особено во такви случаи, манипулаторот ја префрла целата одговорност на друго лице или наоѓа оправдување за своите грешки.

Манипулаторот исто така многу брзо го менува своето расположение и посветува внимание на друга личност. На пример, кога ќе му требаме, манипулаторот секогаш ќе има време и убави зборови за нас, но штом веќе нема никаква корист од нас, ќе не остави. Како што објаснуваат психолозите, манипулаторот користи луѓе, поради што се посветува само на оние од кои може да добие нешто.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име