Дома Психолошки совети Психолог објаснува: Четири индикатори дека имате работа со МАНИПУЛАТОР

Психолог објаснува: Четири индикатори дека имате работа со МАНИПУЛАТОР

484
0

Манипулаторите често се кријат зад фасадата на шармантна личност.

 1. Тие се сон на секој партнер – на почетокот
  – Манипулаторот на почетокот делува неодоливо шармантно. Под оваа фасада тие користат макијавелистички тактики за да го добијат тоа што го сакаат. Манипулаторот има две лица, јавна страна која е олицетворение на совршениот партнер и приватна страна со која се среќаваат само сиромашните поединци кои преминале во нивниот личен простор – објаснува Хара.

Може да очекувате дека манипулаторот ќе се однесува навредливо и огорчено во моментот кога ќе го обвините дека е близок со тоа што навистина е. Како што поминуваат месеци или години, слоевите на преправање се лупат и ја откриваат неговата вистинска природа.

 1. Ја сакаат моќта
  – Првата и најважна љубов на манипулаторот не сте вие, туку моќта. Мора да ги контролираат сите околности околу нив за да можат да управуваат со нив во своја полза – објаснува психологот и додава дека на пример, може да ве убеди да се оддалечите од семејството со постојано истакнување на сите маани што ги имаат. Секако, можеби нема секогаш да се согласувате со вашата мајка или да се судрите со вашата сестра, но тоа не е причина да ги напуштите вашите сакани.

– А сепак, токму тоа сака контролорот, да ве оддалечи од оние кои ве сакаат и кои потенцијално би можеле да укажат дека вашиот партнер е опасен – предупредува таа. Манипулаторот мора да ја задржи контролата затоа што во моментот кога ќе почувствува најмал пад на моќта, или ќе се нафрли или ќе ја прекине врската.

 1. Ве тераат да ја преиспитувате вашата реалност
 • Познато е дека манипулаторите користат лукави, техники кои повеќето луѓе не ги гледаат како алармантни – истакнува Хара. Манипулатор ќе ве нарече манипулатор, а тие се толку убедливи што ќе ве натераат да верувате во тоа. Ќе ве убедат дека нешто не е во ред со вас, но никогаш со нив. Еден од показателите е убедувањето дека имате проблем да ја разликувате реалноста од имагинацијата.

– Ако излегувате со манипулатор, можеби никогаш нема да можете да кажете што е тоа. Со текот на времето, овие видови на психолошки игри на крајот ќе земат сериозен ментален и емоционален данок.

 1. Привлекуваат конфликтни емоции
  Можеби се прашувате како ќе знаете дали излегувате со манипулатор. Вашите емоции се тие што ќе ја кажат вистината, како и секогаш, но морате да им дозволите да ја откријат суровата реалност без да барате изговори за вашиот партнер, предложи таа.
 • Когнитивната дисонанца е состојба на мисли или верувања кои не се во согласност со одлуките, односно ситуации кога знаењето и делувањето се спротивни. Нашиот ум создава дисонанца кога вистината е премногу непријатна за соочување.

Можеби знаете дека цигарите предизвикуваат разни болести, но тоа не ве спречува да запалите една. Слично на тоа, можеби инстинктивно знаете дека вашиот партнер не треба да се однесува со вас на одреден начин или да ви прави одредени работи, но сепак останувате во истата ситуација.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име