Дома Живот Психијатар предупредува: Секој четврти човек кој страда од нарушување во исхраната е...

Психијатар предупредува: Секој четврти човек кој страда од нарушување во исхраната е маж

437
0

Психијатар предупредува: Секој четврти човек кој страда од нарушување во исхраната е маж

Психијатарот Хрвоје Хендл беше гостин на Newsnight каде зборуваше за нарушувањата во исхраната кај мажите. Имено, во четвртокот во Загреб започна меѓународен конгрес за нарушувања во исхраната кај мажите насловен: „И човекот го има“. Конгресот ќе се одржи во Загреб, во Едукативниот центар на Клиниката за психијатрија Свети Иван, од 19 до 22 октомври 2023 година.

„Кога луѓето размислуваат за нарушувања во исхраната, често тоа го припишуваат исклучиво на жените. Но, всушност голем процент од мажите, дури 35 отсто од нив од студијата спроведена во 2017 година, имаат нарушување во исхраната. Можеме да кажеме дека денес секој четврти човек кој страда од нарушување во исхраната е маж. Овде се малку дискриминирани. Жените со нарушувања во исхраната се растргнати помеѓу тоа како мора да изгледаат и она што општеството го гледа во нив. На овие простори, човекот многу се срами од тоа како се чувствува, што не спие, дека е опседнат со своето тело и храна, што е многу незадоволен“, рече психијатарот Хрвоје Хендл .

„Девојките со анорексија се опседнати со тоа да бидат премногу дебели, а мажите со бигорексија мислат дека се премногу слаби и имаат премалку мускули. Се прошири и орторексијата, опсесијата со здрава храна. Постои многу тенка линија помеѓу посветеноста и опсесијата. На пример, 45-годишен маж во среќно семејство кој е посветен на здравата исхрана, но потоа му се случува некој стрес и од таа посветеност се претвора во опсесија. Во тој момент општествените настани не доаѓа предвид, сам си подготвува оброци. Тој е опседнат со тоа што мора да јаде и да спие во одредено време. „Подоцна, тоа почнува да му ги нарушува семејните односи, пријателствата, бизнисот и тој станува психијатриски случај“, рече тој.

Експертот наведува дека е можно да се вежба премногу, а дека теретаната би можела да стане дури и еден вид дијагноза. На пример, мажот не може да се чувствува добро никаде на друго место освен во теретана.

„Тие мажи потоа почнуваат да земаат стероиди, а резултатот е сериозни внатрешни проблеми и еректилна дисфункција. Не би ме изненадило ако има многу мажи со големи мускули кои се многу раздразливи и потенцијално опасни. Ова можеме да го поврземе со случаи на насилство. Не можам да го потврдам ова, но раздразливоста е еден од несаканите ефекти од земање стероиди. Таквите момци имаат многу мала самодоверба. Изгледаат многу слаби, ги иритираат стероидите и сè уште имаат еректилна дисфункција“, рече тој и додаде: „Важно е да им се каже на младите момци дека стероидите предизвикуваат акни по целото тело, исто како што жените со анорексија ќе добијат влакна на делови. на нивното тело каде што навистина нема да им се допаднат. Третманот на сите нарушувања во исхраната е психотерапија, а потоа и фармакотерапија, која служи како еден вид патерица“.


„Дебелината како резултат на компулсивно прејадување се третира внатрешно. Во терапијата се откриваат емоциите кои го предизвикале вашето прејадување. Луѓето кои се прејадуваат го губат чувството за звук и ситост, ние ги учиме на нивоата на глад и ситост. Им го враќаме интуитивното чувство, како и преку вежбање. Треба да пронајдете движење што ви одговара. Ништо што ќе ставите во уста и ќе намачкате на вашата кожа нема да ве направи посреќни. Земањето апчиња за слабеење нема да ве направи посреќни. Ако сакате да зборувате во терапија и исто така да земате лекови, тоа ќе значи нешто. Психотерапијата е лек на избор. Можеме многу да помогнеме со разговор. Врската со шприц Оземпика не е врска, разговор со психотерапевт е врска“, заклучи тој

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име