Дома Психолошки совети Психијатар објаснува за психопатите: Како да ги препознаете?

Психијатар објаснува за психопатите: Како да ги препознаете?

627
0

Психијатар објаснува за психопатите: Како да ги препознаете?

Не можеш да кажеш дека некој е психопат барем во првите неколку пати кога ќе го сретнеш.

Психопат е личност со патолошки оштетен карактер, која чувствува акутен дефицит на совест и морални квалитети.

Нема љубов или наклонетост во опсегот на чувства што ги доживува. Влегува во врска само за да ги добие потребните ресурси. Овие ресурси можат да бидат пари и други материјални добра, врски и секако емоции. Неговиот внатрешен свет е празен и безбоен, па мора да ги лиши другите од светли бои.

Дали е лесно да се забележи дека некој е психопат?

Психопатскиот нервен систем е таков што често мора да направат некои возбудливи работи за да се чувствуваат нормално. Многу често живеат на работ, што ги прави уште попривлечни за општеството, особено за спротивниот пол.

Со овој проблем се занимава психијатарот д-р Сохом Дас, психијатар од Велика Британија, тој опиша некои од карактеристиките за полесно да препознаеме психопат.

44-годишниот форензички психијатар има свој канал „A Psych for Sore Minds“, каде често зборува за случаи со кои се сретнал во реалниот живот, без, се разбира, да ги споменува имињата на луѓето со кои разговарал.

Кога станува збор за идентификување на психопатите, д-р Дас наведува дека „лично проценил стотици пациенти во затвори, психијатриски одделенија и судови низ ОК“.

Во еден извадок од гостувањето, психијатарот вели дека најчестите прашања што му ги поставуваат луѓето се – како да препознаеме психопат и како да знаеме дали некој што сме го запознале е психопат?

Вистински психопат е некој кој покажува прекумерен гнев. Кога станува збор за семејно насилство, психопатите секогаш покажуваат физичка или вербална агресија.

Д-р Дас во видеото вели: „Мојот одговор е ова, психопатите се многу, многу тешко да се забележат“.

Објаснувајќи зошто е тоа така, форензичкиот психијатар вели дека психопатите се „навистина добри во тоа да бидат камелеон и навистина добро се вклопуваат. Тие се исто така шармантни, пријателски расположени и забавни“.

  • Значи, мислам дека не можете да препознаете дека некој е психопат барем во првите неколку пати кога ќе го сретнете – објаснува психијатарот.

Д-р Дас вели дека е потребно време за да сфатиме дека психопатите се прилично манипулативни и дека нè користат за нешто.

  • Тие не ви се пријатели затоа што им се допаѓа вашиот разговор и вашите шеги. Тие се ваши пријатели затоа што сакаат да добијат нешто од вас. Се обидуваат да ве манипулираат – истакнува тој.

Цел на манипулација не мора да бидете вие, вели докторката, туку може да бидат и луѓето околу вас.

  • Психопатите ги искористуваат луѓето и продолжуваат понатаму. Тие немаат долгогодишни пријатели со кои би се поврзале емотивно – заклучува тој.

Американската психолошка асоцијација АПА го користи зборот „психопат“ за да опише личност со асоцијално растројство на личноста.

Психопатите мислат дека се подобри од сите луѓе околу нив и никогаш не се загрижени за каква било негативна акција што ја прават.

Опишувајќи некои од начините на кои нарушувањето може да се манифестира во однесувањето на луѓето, АПА наведува: кршење на законот, искористување на другите, лажење, импулсивност, агресивност, безобѕирно непочитување на сопствената безбедност и безбедноста на другите, неодговорност придружена со недостаток на вина, каење и емпатија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име