Дома Психолошки совети Психијатарот Багариќ: „Кај нас доаѓаат луѓе кои играат игри по 15 часа...

Психијатарот Багариќ: „Кај нас доаѓаат луѓе кои играат игри по 15 часа на ден“

788
0

Психијатарот Багариќ: „Кај нас доаѓаат луѓе кои играат игри по 15 часа на ден“

Во животот се неопходни многу победи и многу порази за нормален развој на детето, а виртуелниот свет може да се прилагоди така што сто пати сте победник, изјави психијатарот проф. д-р. Анте Багариќ од Клиниката за психијатрија Врапче вечерва во централниот Дневник на ХТВ зборува за зависноста од интернет .

Багариќ рече дека луѓето на клиниката доаѓаат најчесто туркани, убедени од членовите на семејството кога секој ден играат стратешки игри по 10 или 15 часа и користат разни содржини, кога нивниот ментален систем е веќе длабоко оштетен.

  • Ние сме болница за возрасни, па најчесто доаѓаат луѓе од 23, 25, 30 години. Верувам дека во детската психијатриска болница доаѓаат и малолетници, дека тоа веќе се развива од осум, десет, дванаесет години, рече Багариќ.

Багариќ рече дека не можеме без екрани и дека светот на интернетот ни донесе многу позитивни работи, но дека ниту една позитивна работа не може да помине без негативни несакани ефекти.

Како една од можните последици го посочи незрелиот нарцизам, велејќи дека светот на интернетот е свет на монолози, што е многу опасно.

-Во животот се неопходни многу победи и многу порази за нормален развој на детето, изјави Багариќ.

  • За жал, овој виртуелен свет може да се прилагоди за да ве направи победник сто пати. И тогаш менталниот систем почнува да пресушува, буквално почнува да скапува, додаде тој.

Багариќ рече дека како општество сме залутале бидејќи развиваме многу лоши односи во општеството, кои се одразуваат на лошите односи во семејството.

– А тоа ги турка младите да го бараат светот во магија, барајќи го својот Хари Потер кој ќе ги однесе некаде, рече Багариќ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име